Nyheter

Fiat visar 600e och lilla Topolino för Europa, 500e EV fortfarande USA-bunden

Fiat avslöjade på onsdagen ytterligare två elbilar – en mindre och en större än den återfödda 500e som biltillverkaren har bekräftat för försäljning i USA från början av 2024.

Fiat 600e är en liten crossover med ett namn som refererar till den klassiska Fiat 600 från 1950-talet. Femdörrars 600e presenteras som ett mer praktiskt alternativ till tredörrars 500e lucka. Med en längd på 164,1 tum är den dock 3,1 tum kortare än den nuvarande bensinfiat 500X crossover.

Ett 54-kWh batteripaket ger uppskattningsvis 250 miles räckvidd på den europeiska WLTP-testcykeln. DC snabbladdning på upp till 100 kw kan åstadkomma en 80% laddning på mindre än en timme, enligt Fiat, medan en 11-kw AC-laddare kan ladda batteriet på mindre än sex timmar från en nivå 2-källa.

2024 Fiat 600e

En enda elmotor ger 154 hk, tillräckligt för 0-62 mph på 9,2 sekunder, enligt Fiat. 600e använder den modulära CMP-plattformen från Fiats moderbolag Stellantis, som debuterade med den utländska Jeep Avenger elektriska crossover.

Inuti erbjuder 600e ett respektabelt 12,7 kubikfot lastutrymme, utökat med invändiga förvaringsytor framtill, inklusive i en central tunnel. 600e har också förväntade tekniska funktioner som en 10,3-tums pekskärm på 7,0-tums digitalt instrumentpanel, Apple CarPlay/Android Auto-anslutning och förarhjälpmedel som adaptiv farthållare, automatisk nödbromsning och övervakning av förarens uppmärksamhet.

Fiat planerar fortfarande att ta tillbaka 500e till USA från och med första kvartalet 2024, bekräftade Fiat för Biltips Reports onsdag, men det finns inga planer på att ta med 600e till den amerikanska Fiat-föräldern Stellantis har också retat idén om trådlös laddning för 500e – kanske till och med dynamisk laddning som skulle göra det möjligt för den att ladda trådlöst när du färdas i motorvägshastigheter.

Den andra nya Fiat EV kombineras också i ett retronamn med en arkitektur som delas med ett annat Stellantis-märke. Fiat Topolino var smeknamnet på den ursprungliga Fiat 500 byggd från 1936 till 1955. Det är italienska för ”liten mus”, en nick till bilens lilla storlek.

Nya Topolino är också liten, men den här gången är det en nyskinnad Citroën Ami. Det är den elektriska tvåsitsiga med en topphastighet på 28 mph som tekniskt sett är en ”fyrcykel” enligt europeiska bestämmelser, vilket innebär att den kan köras utan ett fullständigt körkort i den regionen.

Fiat har inte släppt några specifikationer för Topolino, men de kommer sannolikt inte att avvika från Ami, som Stellantis tidigare sagt skulle komma till USA på en begränsad basis som en del av Free2Move bildelning. Det är oklart om Fiat-versionen också kommer att ingå i denna plan.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button