Nyheter

Fiat 600e elektrisk crossover avslöjad

Fiat har utökat sitt sortiment med ett tredje elfordon i form av en subkompakt crossover.

Den heter 600e, och just nu har den bara bekräftats av Fiat för Europa, där den startar leveranser i höst. Det är möjligt att 600e så småningom kommer att nå USA som en ersättning för den åldrande 500X.

600e mäter drygt 164 tum lång, vilket gör den kortare än en Mini Countryman, och designen är tydligt hämtad från andra generationens 500e elektriska lucka som Fiat har bekräftat kommer att börja säljas i USA i början av 2024.

Under huden finns den uppdaterade CMP-modulplattformen från Fiats moderbolag Stellantis. Plattformen debuterade i Jeep Avenger elektriska subcompact crossover som säljs utomlands, och är också inställd på att göra sin väg in i en elektrisk subcompact crossover från Alfa Romeo som kommer 2024.

Prestandasiffrorna för 600e matchar de för Avenger. En enda elmotor framtill genererar en topp på 154 hk, eller tillräckligt för 0-62 mph acceleration på nio sekunder. Batteriet är en 54-kWh enhet som på full laddning kan leverera cirka 200 miles räckvidd. Med en DC-snabbladdare kan ägare förvänta sig att ladda batteriet från 10-80 % på mindre än 30 minuter, sa Fiat.

På vissa marknader kommer Fiat också att erbjuda en hybriddrivlina i en 600-modell, som biltillverkaren sa kommer att finnas tillgänglig från mitten av 2024.

Liksom 1950-talets ursprungliga 600-tal riktar sig den nya generationen till unga familjer. Som ett resultat finns det gott om förvaringslösningar i hela fordonet, inklusive i en central tunnel, sätesfickor och främre förvaringsutrymmen. Bålen har också en imponerande – för en subkompakt – lagringskapacitet på 12,7 kubikfot.

Två betyg kommer att finnas tillgängliga vid lanseringen: en instegsnivå (röd) och toppklass La Prima, med den tidigare fortsatta Stellantis stöd från den (röda) välgörenhetsorganisationen som hjälper till att finansiera forskning för att få slut på immunbristsjukdomar.

Bland 600e:s funktioner, antingen standard eller tillgänglig, inkluderar flera USB-portar, en trådlös telefonladdare, 10,25-tums infotainmentskärm med navigering, 7,0-tums digitalt instrumentkluster, Apple CarPlay och Android Auto, ett ljudsystem med 6 högtalare och populärt elektroniska förarassistansfunktioner inklusive adaptiv farthållare, automatisk nödbromsning (med detektering av fotgängare och cyklister), detektering av dåsig förare och röstaktivering.

600e är en av två elbilar som Fiat lanserar 2023. Den andra är fyrhjulingen Topolino, som är en klon av Ami från andra Stellantis-märket Citroën.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button