Luxury car

F1:s sprintlopp för att bli ett fristående evenemang

Formel 1-arrangörerna gick vid ett möte på tisdagen överens om ett nytt format för det populära sprintloppet på 62 mil, som först introducerades 2021 som ett alternativ till det traditionella kvalpasset under Grands Prix-helgerna.

Under det ursprungliga formatet hölls ett traditionellt kval i knockout-stil på fredagen för att fastställa startpositionen för sprintloppet på lördagen. Resultaten av sprintloppet skulle sedan avgöra starttabellen för huvudloppet på söndagen.

Sprintloppet gav också åtta poäng till vinnaren mot mästerskapstiteln, och detta skulle sjunka med en poäng för de kommande sju positionerna. Poäng delades också ut till lag.

Under det nya formatet kommer det att hållas ett traditionellt kval på fredag ​​för att fastställa startschemat för huvudloppet på söndag. En andra, kortare kvalificeringssession, kallad Sprint Shootout, kommer att hållas på lördag för att fastställa startschemat för sprintloppet. Sprintloppet hålls senare på lördag.

Det betyder att sprintloppet nu kommer att vara ett fristående evenemang utan inverkan på huvudloppet, även om det fortfarande kommer att ha samma mästerskapspoäng som i det tidigare formatet. Ett problem eller incident i sprintloppet kommer inte längre att äventyra huvudloppet, vilket arrangörerna sa kommer att uppmuntra förare att pressa hårdare under sprintloppet. Arrangörerna sa också att det kommer att finnas mer ”fara”, eftersom lagen kommer att ha färre träningspass.

F1 kommer att genomföra sex omgångar med det nya Sprint-formatet 2023, med början med helgens Azerbajdzjans Grand Prix.

Helgens schema för Sprint-formatet kommer att vara följande:

  • Fredag ​​- Ett enda träningspass följt av traditionellt kval till huvudloppet.
  • Lördag – Ett kortare kvalpass till sprintloppet (Sprint Shootout) följt av sprintloppet.
  • Söndag – Endast huvudlopp.
Se även  Cadillac Celestiq prototyp kommer ut på vägen för första gången

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button