Nyheter

F-150 Lightning rabatt, Jaguar I-Pace recension, elbilar med 800V laddning: The Week in Reverse

Vilket företag avslöjade planerna på en lätt elektrisk sportbil?

Och vilken bestämde sig för att efterlikna några av signalerna från förbränningsmotorer för sin högpresterande EV?

Det här är vår tillbakablick på veckan i omvänd riktning – här på Biltips Reports – för veckan som slutar den 14 juli 2023.

Hyundai gav sin 2024 Ioniq 5 N performance EV en officiell debut på torsdagen på Goodwood Festival of Speed. 5 N har alla typer av förbättringar som riktar sig till körentusiaster – och mycket mer kraft, naturligtvis, bra för 0-60 mph-tider på bara 3,4 sekunder – men det är det större batteripaketet och kabinljudet som är tänkt att efterlikna förbränningsmotorer som är mest anmärkningsvärda.

Hyundai Ioniq 5 N

Vid det brittiska evenemanget avslöjade Caterham även den elektriska sportbilen Project V-konceptet – vilket signalerar att nischbiltillverkaren arbetar på en verkligt kompakt, lättviktig EV som är lite mindre än den ursprungliga Tesla Roadster eller en Mazda Miata.

Mercedes-Benz tillkännagav ett skifte till Teslas laddport – inte bara för sina fordon, med start 2025, utan åtminstone delvis i sitt eget amerikanska laddningsnätverk som börjar ta form. Det är den första tyska biltillverkaren att göra det. Bland full-line biltillverkare är Mercedes den med den djupaste historien med Tesla, eftersom det brukade äga ungefär en tiondel av Tesla och utbytte teknik och komponenter i tidigare elbilar.

Audi EP4-koncept baserat på NSU Prinz 4

Audi EP4-koncept baserat på NSU Prinz 4

Audi utnyttjar sitt NSU-arv med Audi EP4-projektet, som monterade moderna Audi-elektrifieringsdelar i en vintage NSU Prinz 4 – vilket ger en speciell snabb retromod kompakt bil som kan vara ett bevis för framtida kompakta elbilar från märket.

Se även  Första USA-bundna VinFast EVs skickas för december leverans

I en efterlängtad uppföljningsrecension av Jaguar I-Pace fann vi att denna banbrytande lyxmodell är en mycket bättre elbil än den var vid ankomsten för nästan fem år sedan. Från gränssnitt till driving range, det glädjer nu; men märker shoppare ens det?

Återförsäljarnas lager av elbilar sväller, enligt en färsk rapport. Samtidigt planar försäljningen av elbilar ut. Vad det sannolikt betyder är att EV-erbjudanden äntligen kan komma – och åtminstone är priset borta.

2023 Ford F-150 Lightning

2023 Ford F-150 Lightning

Ford ska enligt uppgift erbjuda 1 500 $ rabatt på 2023 F-150 Lightning i vissa regioner. Det är efter en rad prishöjningar som gör att den kostar nästan 50 % högre, i sin basversion av Lightning Pro, än vad den ursprungligen gjorde för 2022.

Fisker Oceans produktionsramp rör sig långsamt. Men i en fredagsuppdatering pekade startupen på leverantörsutmaningar som en anledning till att den bara tillverkade cirka tusen av elbilarna med kontraktsleverantören Magna.

Fisker Ocean

Fisker Ocean

Ett joint venture på 7,7 miljarder dollar mellan Renault och Volvo och Polestar-föräldern Geely verkar ta sig an Toyota för hybridöverlägsenhet. Potentiellt även involvera oljebolaget Aramco, ”siktar det på att bli ledande inom nästa generations hybridlösningar och högeffektiva drivlinor för att möta den globala efterfrågan under de kommande åren.”

Samtidigt flyttar Toyota sin vätgasbränslecellsuppmärksamhet mot Europa och Kina – förutom USA – eftersom man siktar på kostnadsminskningar och till och med lönsamhet för tekniken. Man strävar nu efter att få in bränslecellssystem i 100 000 fordon årligen till 2030.

Canoo Crew Transportation Vehicles för NASA Artemis-programmet

Canoo Crew Transportation Vehicles för NASA Artemis-programmet

Det amerikanska startföretaget Canoo tillkännagav denna vecka sin leverans av elbilar till NASA för användning i Artemis-programmet som för astronauter tillbaka till månen; det levererade också ett batteripaket för US Navy militära applikationer – allt medan företagets ekonomi gör att en fullskalig produktionsramp av sina personliga elbilar ser mindre trolig ut.

Se även  Börja med retro digital gauge cluster-eran

Rivian har ansökt om ett patent på genomgående laddningsteknik som effektivt förvandlar sina elektriska lastbilar till en förlängningssladd för en annan elbil – vilket kan vara användbart när en av elbilarna drar en släpvagn som inte får plats i laddningsplatsen, eller när det finns är helt enkelt inte tillräckligt med kontakter för att gå runt.

2022 GMC Hummer EV

2022 GMC Hummer EV

2024 GMC Hummer EV har fått en högre räckviddsbetyg från GM för det nya årsmodellen, i sin 3X Pickup-konfiguration. Med det största batteripaketet på 205 kWh uppnår Hummer EV nu upp till 381 miles räckvidd – även om det är värt att komma ihåg att detta fortfarande inte är ett officiellt EPA-betyg.

Och GMC Hummer EV är en av endast en handfull elbilar på den amerikanska marknaden som ännu är kapabla till 800-voltsladdning som allmänt ses som en teknisk fördel. Vi undersökte varför 800V-laddning spelar roll och varför övergången till Tesla-porten skapar lite extra förvirring på arenan.

__________________________________

Följ Biltips Reports på Facebook och Twitter

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button