Nyheter

Ex-F1-förarens Porsche 930 TAG Turbo från Lanzante avslöjad

På veckans 2023 Goodwood Festival of Speed, avslöjade före detta Formel 1-föraren Stefan Johansson en modifierad Porsche 911 som han inte bara handmålade, utan som drivs av en av hans ex-F1-racingmotorer.

Kodnamnet SJ87, bilen i fråga är den åttonde av 11 Porsche 930 TAG Turbos av Lanzante, ett brittiskt motorsport- och ingenjörsföretag som också har gjort väglagliga versioner av banbilar som McLaren P1 GTR. TAG Turbo, som tillkännagavs 2018, kombinerar ett Porsche 930 kaross med faktiska F1-motorer, närmare bestämt 1,5-liters V-6 TAG Turbo-enheter som utvecklades av Porsche och användes av McLaren på 1980-talet.

Johansson var en av förarna för McLaren under den perioden, och SJ87 har motorn som drev hans MP4/3 F1-bil i Österrikes Grand Prix 1987. Det gick inte bra; den svenske föraren slog ihop sin primära bil i en kollision med ett rådjur på träningen och tappade sedan ett hjul i ett depåstopp under loppet och slutade sjua. Men motorn var i sin ultimata form utvecklingsmässigt. McLaren hade kört TAG Turbo-motorn sedan 1984, och skulle byta till Honda-motor för säsongen 1988.

Motorn ger också gott om kraft. Turbo V-6 beräknas producera cirka 750 hk i racertrim, och har ställts om till en mer hanterbar 503 hk för användning i 930 landsvägsbilen. Den är kopplad till en 6-växlad manuell växellåda från en 993-generation 911, som styr kraften till bakhjulen. Lanzante uppskattar en tjänstevikt på 2 248 lbs, exklusive förare och bränsle.

Porsche 930 TAG Turbo

SJ87 kommer inte att vara den enda Porsche 911:an med TAG Turbo-motor, men den kommer att vara unik tack vare ett liv som designats och målats av Johansson, som nu är konstnär. Färgränderna över den vita kroppen inkluderar grönt för förarhjälmens design och barndomens smeknamn ”Little Leaf”, det blå och gula i den svenska flaggan, och rött och vitt för Marlboro-färgerna på Johanssons McLaren MP4/3 racerbil.

Se även  Ariel Hipercar avslöjad som 1 180 hk EV med gasturbinförlängare

Den färdiga bilen visades tillsammans med Lanzantes väglagliga Pagani Zonda Revolución, plus ett par av företagets Mclaren F1 GTR väglagliga ombyggnader, på Goodwood.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button