Nyheter

EV-starten VinFast blir offentlig via SPAC-affär

VinFast kommer att offentliggöras via ett SPAC-avtal med New York Stock Exchange-noterade Black Spade Acquisition Co., den vietnamesiska elbilsstarten tillkännagav förra veckan. Affären förväntas slutföras under andra halvåret 2023.

Också kallad en omvänd fusion, är en SPAC-affär där ett privat företag blir börsnoterat genom att tas över av ett företag som redan är noterat, vanligtvis ett som är inrättat enbart för ändamålet, känt i investerarkretsar som ett specialföretag för förvärv (SPAC) ). Fördelen är att det undviker komplexiteten med att lansera en börsnotering, en väg VinFast ursprungligen planerade att följa.

De flesta EV-startups de senaste åren har valt den enklare vägen för SPAC-affärer när de går till börs. Ett av undantagen var Rivian, som lanserade en börsnotering 2021.

Efter avslutandet av transaktionen, som VinFast förväntar sig för andra halvåret, kommer det sammanslagna bolaget att ha ett aktievärde på mer än 23 miljarder dollar. VinFasts aktieägare kommer att äga cirka 99% av det sammanslagna bolaget, som kommer att fungera som VinFast och handla på NYSE.

2023 Vinfast VF 8

VinFast startade leveranser i USA i mars, med VF 8 mellanstor SUV som den första av två modeller som kom. Den andra är VF 9 fullstor SUV, som kommer senare i år.

Pengar som samlats in från SPAC-affären kommer att hjälpa VinFast i dess ambitiösa planer, inklusive att lägga till VF 5, VF 6 och VF 7 crossovers och expandera till Europa. Företaget planerar också att bygga en amerikansk fabrik i Chatham County, North Carolina.

”Samarbetet med Black Spade och noteringen av VinFast i USA representerar den perfekta kapitalanskaffningsvägen för våra framtida globala ambitioner,” sa Thuy Le, VinFasts VD, i ett uttalande.

Se även  Fler Jeep plug-in hybrid val, $25 000 Tesla, Honda elmotorcyklar: Dagens bilnyheter

Tillkännagivandet kommer vid en olämplig tidpunkt för VinFast eftersom dess VF 8 SUV fick stor uppmärksamhet i de första recensionerna förra veckan, inklusive av Motor Authoritys systersida, Biltips Reports.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button