Luxury car

En engångsföreteelse, före detta fabriksägd 1990 Porsche 911 Carrera 4 på väg till auktion

Porsche utökade nyligen sitt Exclusive Manufaktur-program för att hålla jämna steg med efterfrågan på personliga bilar. Varumärket har tagit emot kunders önskemål i nästan 70 år, men dessa konstruktioner var relativt ovanliga tills nyligen, och äldre engångsbilar är följaktligen sällsynta. Om du är på marknaden för en unik luftkyld 911, finns det en Carrera 4 från 1990 med unika alternativ som passerar auktionsblocket i juni 2023.

Coupén är en del av Porsche 75th Anniversary-rean som Broad Arrow Auctions är värd för på Porsche Experience Center i Atlanta, Georgia. Många högdollarklassiker är planerade att passera auktionsblocket, inklusive en 2005 Carrera GT och en 1964 904 Carrera GTS, men 964-generationen 911 Carrera 4 fångade vårt öga eftersom den är färdig i en ovanlig och attraktiv färgkombination. Den bär Paint-to-Sample Green Pearlescent Metallic-färg över en läder-to-sample grön interiör med vinröda insatser på sätena och trädetaljer.

Broad Arrow Auctions rapporterar att denna 911 såldes ny i Tyskland, först registrerad i staden Böblingen och ägdes av Porsche från 1990 till 1993. Den tillägger att detta mycket troligt förklarar färgkombinationen och den relativt långa listan med funktioner som denna bil var. beställt med, och att Böblingenregistreringen inte är så trivial som den verkar: Det är där många speciella, fabriksägda bilar historiskt har registrerats. Den är utrustad med en exklusiv mittkonsol, en biltelefon, luftkonditionering, eljusterbara framsäten, farthållare och luftkonditionering, bland andra funktioner. De olika tillvalskoderna är handskrivna i instruktionsboken, vilket understryker denna bils speciella status.

Kraften kommer från en luftkyld, 3,6-liters flat-sexa med 247 hästkrafter och 228 pund-fots vridmoment. Den snurrar de fyra hjulen via en femväxlad manuell växellåda, och i auktionsbeskrivningen står det att motorn och växellådan är original, nummermatchande enheter.

Se även  2015-2019 Lincoln MKC återkallade över brandrisk i motorrummet

Bilens liv efter att Porsche sålde den är någorlunda väldokumenterat. Heinz Mohr, tränare för det tyska skidlaget, köpte den 1993 och sålde den till Frank Wörndl, en professionell skidåkare, året därpå. I sin tur sålde Wörndl den till en köpare i Frankrike 1996, och bilen stod kvar tills den importerades till USA 2022. Serviceprotokoll skrivna på tyska, franska och engelska ingår i försäljningen tillsammans med en Porsche- stämplad servicebok. Vad som är intressant är att, trots sin unika karaktär, denna 911 inte gömdes undan i ett uppvärmt garage och togs ut för speciella tillfällen: dess vägmätare visar cirka 247 323 kilometer, eller 153 679 miles.

Utöver den coola faktorn är denna 911 en fascinerande del av Porsches historia eftersom den illustrerar vilken typ av engångsförfrågningar företaget fick – och sa ”ja” till – i början av 1990-talet. Det erbjuds utan reserv, så högstbjudande kommer att ta hem det, och Broad Arrow Auctions uppskattar att det kommer att säljas för någonstans mellan $110,000 och $140,000. Auktionen är planerad att starta den 10 juni.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button