Nyheter

Eftermarknadsdäck- och reparationsverkstäder skulle kunna vinna på EV-skift

Hittills har få om några utbredda återförsäljare av fordonstjänster försökt uppvakta elfordonsägares verksamhet. Men de senaste undersökningsresultaten tyder på att några av dem kan bli bättre genom att snart fokusera på EV-specifika behov.

Resultaten kommer från undersökningsjätten JD Power, via dess US Aftermarket Service Index Study, som publicerades förra veckan. Den fann att tillfredsställelsen med eftermarknadskedjor som utför fullserviceunderhåll, reparationer och däckservice har tagit en djupdykning.

Power baserar betyg på enkel schemaläggning, artighet, prestanda, anläggningen, tid att slutföra service och kvaliteten på arbetet.

Goodyear 90% hållbart däck

Det finns naturligtvis ingen motorolja att byta på elbilar. Men Power ser att dessa butiker kan vinna mycket med fokus på däck. Det står att underhåll, reparation och byte av däck görs till mycket högre priser för elbilar jämfört med förbränningsmodeller. Däckreparation visar den största skillnaden, med 41 % för elbilar, jämfört med 12 % för andra modeller. Däckunderhåll (till exempel rotation) ligger på 49 % mot 28 % och däckbyte på 34 % mot 21 %, för ICE respektive andra modeller.

Allt detta pekar på en i stort sett outnyttjad affärsmöjlighet – en som också kan bidra till att göra elbilsägande enklare och ge återförsäljarna en sund konkurrens.

BMW X5 xDrive45e med FSC-certifierade Pirelli P-Zero-däck

BMW X5 xDrive45e med FSC-certifierade Pirelli P-Zero-däck

”Tjänsteleverantörer på eftermarknaden kan dra nytta av en ökning av däckbytes- och reparationsverksamheten eftersom biltillverkare erbjuder fler elbilar”, säger Leonard Martin, Powers chef för detaljhandeln för bilar.

För närvarande inkluderar de högst rankade kedjorna för sådan service Christian Brothers för full service och underhåll. Goodyear Auto Service, Discount Tire, Jiffy Lube, Les Schwab och Midas toppar listorna för däckbyte, följt av Costco. Betygen baseras på 11 194 svar från fordonsägare i januari till mars 2023 med service utförd under de föregående 12 månaderna.

Se även  High-Line Performance på Miamis kust

Det finns en större medvetenhet om vikten av däck i EV-räckvidd och effektivitet, och Kalifornien överväger effektivitetsstandarder för ersättningsdäck. Och som en studie rapporterad av SAE International noterade förra året, kan fluktuationer i däcktryck kosta elbilar mer effektivitet. Så när biltillverkare tittar på sätt att minska marginalerna mitt i ett förestående priskrig för elbilar, kommer däck sannolikt att behålla sitt grepp som något mycket viktigt.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button