Nyheter

CATL tillkännager mycket energität batteri för passagerarflygplan

Kinas CATL, världens största batterileverantör efter cellkapacitet, driver på för större energitäthet för att göra elektriska passagerarflygplan genomförbara.

Företaget presenterade på onsdagen ett ”kondenserat batteri” med en påstådd energitäthet på 500 wattimmar per kilogram som snart ska in i massproduktion. Den energitätheten – mycket större än nuvarande EV-batterier – tillåter tillräcklig räckvidd utan att göra ett batteripaket för stort och tungt för flyganvändning.

För att uppnå detta drog CATL ut alla tekniska stopp och använde ”katodmaterial med ultrahög energidensitet, innovativa anodmaterial, separatorer och tillverkningsprocesser”, enligt ett pressmeddelande från företaget. Avvägningen kan vara ökade kostnader, eftersom det inte nämndes i releasen.

CATL presenterar batteri för elflygplan

CATL sa att de ”arbetar med partners i utvecklingen av elektriska passagerarflygplan” samtidigt som de följer säkerhets- och kvalitetsstandarder för flygsäkerhet. En bilversion av denna batteriteknik planeras också någon gång, enligt företaget.

Flyg är en betydande källa till koldioxidutsläpp, men att minska dessa utsläpp är inte lika enkelt som det är med markbundna fordon. Även mycket mindre elektriska flygplan, för kommersiella flygningar, förblir ett pågående arbete delvis på grund av begränsningarna för nuvarande batteriteknik. Airbus är också positiva till möjligheten av vätebränslecellsteknik för att ersätta jetmotorer för fossila bränslen.

Electric Cessna Caravan (Foto av MagniX)

Electric Cessna Caravan (Foto av MagniX)

Det extra energitäta batteriet är inte den enda nya tekniken som CATL eftersträvar. Tidigare i veckan tillkännagav företaget sitt första produktion av natriumjonbatteri, för att driva elbilar från det kinesiska märket Chery. CATL avslöjade sina natriumbatterier 2021 och hävdade att de kan laddas upp till 80 % på 15 minuter.

CATL har också betonat sin cell-to-pack-teknik som ett sätt genom vilket det kan tillhandahålla några av de högsta energitätheten i elbilar i produktion. Det första produktionsfordonet som använder denna teknik är den elektriska skåpbilen Zeekr 009, planerad att börja levereras i Kina senare i år.

Se även  2025 Mini Cooper S spionbilder

Företaget tillkännagav även denna vecka planer på att göra sin batteriproduktion koldioxidneutral till 2035 – långt före LG:s 2050-mål.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button