Nyheter

Bortsett från pickuper är Tesla Model Y det mest sålda amerikanska fordonet

Påskyndad av Teslas prissänkningar tidigare i år, ökar Model Y återigen i försäljningen i USA, vilket indikeras av registreringsbaserade data från Experian denna vecka.

Enligt företaget, som citeras av Automotive Biltips, fördubblades registreringarna av Tesla Model Y nästan (upp 99 %) för januari till april 2023, jämfört med samma period 2022. Samtidigt ökade Model 3 för samma period med 28 %.

Som understryks av Experians Automotive Market Trends-rapport för första kvartalet 2023, var Tesla Model Y den näst mest sålda bilen av något slag, efter bara Ford F-150-serien.

2022 Tesla Model 3

Det betyder att Model Y, rankad som en av de mest amerikansktillverkade fordonen, nu säljer bättre än Toyota Camry, Honda CR-V, Nissan Rogue, Corolla, Civic, Accord och andra som har dominerat försäljningslistorna.

Tesla har en andel på mer än 60 % av den amerikanska elbilsmarknaden, och elbilar utgör nu cirka 7 % av den totala försäljningen av fordon i USA. Tesla Model 3 och Model Y lade tillsammans upp till nästan 4% av amerikanska nybilsregistreringar under kvartalet.

Det gör att den amerikanska flottan ser allt mer ut som den i Kalifornien, där Tesla har dominerat. Den tog 78 % av elbilsförsäljningen 2022, och elbilsförsäljningen utgjorde cirka 20 % av den totala försäljningen.

Elbilar och hybrider i förhållande till hela USA:s fordonsflotta.  - Experian

Elbilar och hybrider i förhållande till hela USA:s fordonsflotta. – Experian

Men den amerikanska flottan som helhet vänder långsamt och medelåldern för personbilar och lätta lastbilar är fortfarande cirka 12 år. Under det första kvartalet 2023 utgjorde elbilar totalt 2,4 miljoner amerikanska registreringar (räknat elbilar i alla åldrar) – motsvarande bara 0,86 % av fordonsflottan. Även om det är en mycket liten del av flottan som helhet, är det mer än dubbelt så mycket som 0,40 % av fordonsflottans elbilar som lagts till under första kvartalet 2021.

Se även  Lamborghini Urus blir endast hybrid 2024

Hybrider klättrar också i flottan, även om de inte accelererar i den takt som elbilar är i förhållande till den totala flottan. De uppgick till cirka 7,3 miljoner, eller drygt 2,5 % av den totala flottan under Q1 2023, upp från drygt 2% av den totala flottan under Q1 2021.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button