Nyheter

Audis tidigare vd Rupert Stadler dömdes för dieselskandal

Förre Audi-chefen Rupert Stadler dömdes på tisdagen av en tysk domstol för Volkswagen Groups dieselskandal som först utbröt 2015.

Han dömdes till ett års villkorlig dom och böter på 1,1 miljoner euro (cirka 1,2 miljoner dollar) efter att ha erkänt sin roll i skandalen i maj, vilket gjorde honom till den första före detta styrelseledamot i VW Group som dömdes i samband med skandalen.

Han åtalades ursprungligen 2019 och har varit åtalad sedan 2020.

Via en advokat sa Stadler att han inte var medveten om den så kallade nederlagsenhetsmjukvaran designad för att blockera utsläpp under testning av tillsynsmyndigheter men insåg att det var en möjlighet och att det fanns ett behov av mer vård, rapporterade Reuters.

Wolfgang Hatz, Audis tidigare chef för drivlinautveckling och chef för FoU på Porsche när skandalen bröt ut, fick två års villkorlig dom för bedrägeri och böter på 400 000 euro (cirka 438 000 dollar), medan en annan ingenjör, Zaccheo Giovanni Pamio, fick 21 månader och böter på 50 000 euro (cirka 55 000 USD).

Martin Winterkorn, som var vd för VW Group när skandalen bröt ut, har också åtalats men hans rättegång i Tyskland har avstannat på grund av hans hälsoproblem. Han åtalas också av amerikanska myndigheter men kan inte utlämnas från Tyskland.

Nedfallet från skandalen har kostat VW-koncernen mer än 30 miljarder dollar i återköp, korrigeringar och böter. Medan ett antal individer har dömts, har hittills bara två fått fängelsestraff, i båda fallen i USA var det Oliver Schmidt, som 2017 fick ett sjuårigt fängelsestraff, och James Liang som samma år fick fyra -års fängelse.

Se även  Vinfast levererar första elbilar i USA

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button