Nyheter

Audis tidigare vd erkänner skuld i dieselskandal, betalar 1,2 miljoner dollar i böter

En före detta Audi-vd erkände sig i tisdags skyldig till anklagelser kopplade till Volkswagens dieselutsläppsskandal, där Audis förälder VW fuskade på utsläppstester med olaglig programvara.

Rupert Stadler erkände skyldig till att hålla berörda bilar till salu efter att nyheten om skandalen kom i slutet av 2015, rapporterade Associated Press. Han angav denna skyldiga enligt ett avtal med domaren och åklagaren som tillåter skyddstillsyn istället för fängelse, och kräver att Stadler betalar 1,1 miljoner euro (1,2 miljoner dollar) i böter.

2013 Audi A7 TDI

Stadler anklagades för bedrägeri och falsk certifiering av åklagare, som anklagade honom för att ha övervakat försäljningen av bilar med mjukvara för utsläppsfusk efter september 2015, när EPA utfärdade ett formellt meddelande som anklagade VW för att ha brutit mot Clean Air Act.

Den tidigare högsta Audi-chefen greps 2019 för anklagelser relaterade till dieselskandalen. Lanseringen av Audi E-Tron SUV, biltillverkarens första massmarknadsbil, försenades när han hölls fast av tjänstemän.

2019 Audi E-tron

2019 Audi E-tron

Efter att dieselskandalen bröt, gick Stadler vidare med planer på att elektrifiera Audi, med ankomsten av en elektrifierad modell varje år. Audi har mer eller mindre hållit fast vid det, medan moder-VW har gett ut alla mea culpas moder i form av sin MEB-plattform för elbilar med hög volym.

Stadlers personliga böter på 1,2 miljoner dollar motsvarar bara en mycket liten procentandel av kostnaden för VW-dieselskandalen totalt; 2020 summerades det till nästan 35 miljarder dollar. Det inkluderar böter på 1,2 miljarder dollar som utfärdades av tyska myndigheter 2018, vilket var en av de största påföljderna som någonsin utdömts i Tyskland. Den tyska regeringen har också åtalat tidigare VW-vd:n Martin Winterkorn, men förfarandet har stannat på grund av hans dåliga hälsa, rapporterade AP.

Se även  BMW spenderar 1,7 miljarder dollar för att bygga elbilar i USA

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button