Luxury car

Audi utser Porsche-veteranen till vd

Audi utsåg sent på torsdagen Gernot Döllner till ny vd.

Porsche-veteranen börjar rollen den 1 september och ersätter Markus Duesmann, en tidigare BMW-chef som har haft topprollen hos Audi sedan början av 2020.

Döllner har en mekanisk ingenjörsbakgrund och började sin karriär på Volkswagen 1993. Han flyttade till Porsche 1998 där han var ansvarig för fordonskoncept och paketering fram till 2010. Han skulle senare fungera som projektledare för hyperbilen 918 Spyder och för Panamera-serien fram till 2021, då han flyttade till Volkswagen Group för att leda produkt- och koncernstrategi.

Volkswagen Groups vd Oliver Blume, som också fungerar som Porsches vd, var kritisk till Audis prestation under en investerarpresentation som hölls denna vecka. Han hänvisade till mjukvaruproblem som har försenat lanseringen av viktiga elfordon, som Q6 E-Tron som kommer senare i år, samt minskad försäljning på nyckelmarknaden i Kina, där Audis siffror minskade med 16 % under första kvartalet 2023 jämfört med samma period för ett år sedan.

2023 Audi Q4 E-Tron

2023 Audi Q4 E-Tron

Audis elbilar presterar särskilt dåligt i Kina. Biltillverkaren lyckades sälja drygt 3 000 elbilar i landet under årets första kvartal. Som jämförelse är Tesla på väg att nå 153 000 försäljningar i Kina under innevarande kvartal.

Audi har inte lanserat en ny elbil globalt sedan Q4 E-Tron kom 2021.

I ett uttalande sa Audis ordförande Manfred Döss att Döllner nu är rätt person för att stärka företagets produktstrategi och position på nyckelmarknader.

Döss tackade också Duesmann för det arbete han har gjort, inklusive att fatta några viktiga strategiska beslut, som en planerad byte till en helelektrisk lineup efter 2026.

Se även  Porsche väljer Intels Mobileye för automatiserad förarassistansteknik

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button