Reviews

Audi Q5 recension 2023 | Auto Express

Trots att den bara är i sin andra generation har Audi Q5 etablerat sig som en av de mest populära premium-SUV:arna på marknaden – det är en mycket solid rival för sådana som BMW X3 och Mercedes GLC.

Delar chassidelar med den större Audi Q7, såväl som Audi A4, är Q5 en känd enhet. Den erbjuder en bekväm, raffinerad körupplevelse, men matchar inte riktigt X3 eller Jaguar F-Pace för förarens inblandning. Det kompenserar dock för detta med en ytterst välgjord hytt, och påsar med säkerhetsteknik och högteknologisk utrustning, inklusive några av de bästa infotainmentpaketen som finns tillgängliga på alla bilar.

Om Audi Q5

Audi Q5 är en av de mest populära premium-SUV:arna som säljs idag, och bör vara på din favoritlista om du funderar på att köpa eller leasa en elegant familje 4×4. Andra generationens Q5 kom 2016, med en ansiktslyftad modell 2020 som ger ytterligare styling och tekniska justeringar. Vid sidan av den konventionella Q5:an sitter den coupé-SUV-stilade Sportback-modellen, som båda finns i Sport, S line och Black Edition.

Med priser från över 47 000 £ är Audi Q5 rätt i blandningen av premium-SUV-klassen. Dess främsta rivaler är BMW X3, Jaguar F-Pace, Volvo XC60 och Mercedes GLC, medan andra bilar värda att överväga inkluderar Alfa Romeo Stelvio, Lexus NX och Land Rover Discovery Sport.

Där Audi Q5 imponerar är med sin interiörkvalitet. Som alla andra Audis finns det en soliditet och premiumkänsla som sätter den över sina främsta rivaler. Och med alla bilar som får satellit-navigering, LED-interiörbelysning, lädersäten (uppvärmda fram), klimatkontroll med tre zoner, Audis MMI infotainmentsystem och Virtual Cockpit Plus digital förardisplay, Apple CarPlay, Android Auto och en elektroniskt öppningsbar bagageutrymme, du har inte ont om kit. Bilar med högre specifikationer lägger dock till ännu mer utrustning, och det finns fortfarande en omfattande tillvalslista som kan höja priserna ytterligare.

Se även  Begagnad Nissan Micra (Mk5, 2016-datum) recension

Den vanliga Q5 (både SUV och Sportback) erbjuds med antingen en 2,0-liters bensinmotor, märkt 45 TFSI quattro, eller en 2,0-liters dieselenhet märkt 40 TDI quattro. De med djupare fickor kan välja plug-in hybrid Q5 TFSI e som erbjuder en ren-elektrisk körräckvidd på upp till 58 miles. 50 TFSI e är nu den enda plug-in drivlina som erbjuds i Q5, efter att den kraftfullare 55 TFSI e tagits bort från prislistan. Alla bilar använder en sjuväxlad S tronic automatisk växellåda.

Fler recensioner

Bilgruppstest
Vägprover
Begagnade bilprov

Den prestandaorienterade SQ5 använder en 3,0-liters dieselmotor för att producera 336 hk, med en åtta-växlad tiptronic-växellåda. SQ5 finns också i SUV- och Sportback-form, antingen i Black Edition eller i toppklass Vorsprung-utförande.

2017 lanserade Audi en bensindriven SQ5 med en turboladdad 3,0-liters V6:a för att sitta vid sidan av dieseln, men den togs bort från märkets sortiment 2019 på grund av utsläppsbestämmelser.

Överlag känns Audi Q5 som en premiumprodukt, men trots justeringarna av denna ansiktslyfta andra generationens bil sticker den inte riktigt ut på något speciellt område för att sätta den längst fram i det enormt konkurrenskraftiga premium-SUV-paketet. Sedan lanseringen har både Alfa Romeo Stelvio och BMW X3 fått en ansiktslyftning och det finns även en helt ny Mercedes GLC att kämpa mot.

Använd och nästan ny

Första generationens Audi Q5 gjorde sin debut 2008 och var den första mellanstora SUV från det tyska märket, efter i kölvattnet av den större sjusitsiga Q7:an. Med samma underlag som så småningom skulle ligga till grund för Porsche Macan, var Q5 billik att köra med imponerande förfining, komfort och praktiska egenskaper.

Originalet varade nästan ett decennium i produktion, med endast en mindre ansiktslyftning 2012. Den ersattes slutligen av Mk2 2016, som var något större men i huvudsak följde samma vinnande formel.

Audi Q5 historia

Audi Q5

Audi Q5 Mk2: 2016 till idag

Den senaste Q5:an är större och lyxigare än sin föregångare, men den behåller originalets familjevänliga tillvägagångssätt och fyrhjulsdrift i standardpassform. Det finns ett ännu bredare utbud av motorer, inklusive en bensindriven SQ5 och till och med en plug-in hybrid. Den kan inte riktigt matcha klassledarna för underhållande kördynamik, men den är bekvämare än tidigare och har förbättrad förfining.

Begagnad Mk1 Audi Q5 - kurvtagning

Audi Q5 Mk1: 2008 till 2016

Den ursprungliga Q5 visade sig vara en omedelbar hit för Audi genom att destillera all önskvärdhet hos sin större Q7-modell till ett mindre och mer prisvärt paket. Quattro fyrhjulsdrift var standard i hela sortimentet, medan interiören blandade förstklassig kvalitet och mycket praktisk. Det finns ett brett utbud av bensin- och dieselmotorer att välja mellan, samt en högpresterande SQ5. Denna innehöll 3,0-liters V6 TDI och var den första Audi S-modellen som hade en dieselmotor. Du kan läsa vår fullständiga Audi Q5 begagnade köparguide här.

Vanliga frågor

Audi Q5 är av goda skäl en av de mest populära premium-SUV:arna, eftersom den har en bekväm, raffinerad körupplevelse och en ytterst välbehandlad kabin med massor av teknik.

Nej, Audi Q5 är i storlek närmare BMW:s egen mellanstora SUV, X3.

Audi Q5 är en femsitsig medelstor SUV som konkurrerar med BMW X3 och Mercedes GLC. Audi Q7 finns dock med sju säten.

För en alternativ recension av Audi Q5, besök vår systersida carbuyer.co.uk…

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button