Luxury car

Audi A8 ska enligt uppgift förvandlas till ett GrandSphere-inspirerat EV-flaggskepp

Nästa generations Audi A8 är runt hörnet, och en färsk rapport tyder på att den stora sedanen står inför en omgång av revolutionerande förändringar. Flaggskeppet, som påstås endast erbjudas med elkraft, kommer att få en mer strömlinjeformad design och mycket mer hästkrafter än sin föregångare.

Utan att hänvisa till källor, British magazine Autocar skrev att femte generationens A8 kommer att åka på en version av Premium Platform Electric (PPE)-arkitekturen som för närvarande utvecklas gemensamt av Audi och systerföretaget Porsche. Detta är samma arkitektur som kommer att ligga till grund för Q6 E-Tron och andra generationens Macan, även om den kommer att sträckas för att fungera som grunden för en 200 plus-tum lång sedan.

Publikationen tillägger att PPE-plattformens 800-voltsarkitektur kommer att göra A8 kompatibel med 270 kilowattsladdning, och den spekulerar i att sedanen kan vara den mest kraftfulla modellen för vanlig produktion som Audi någonsin har lanserat. För sammanhanget använde GrandSphere-konceptet (bilden) som presenterades 2021 som en tunt beslöjad förhandstitt av nästa A8 ett par elmotorer (en per axel) vars kombinerade effekt checkade in på 710 hästkrafter och 708 pundfots vridmoment. El ska enligt uppgift lagras i ett 120 kilowatt-timmars litiumjonbatteri.

På tal om GrandSphere, kommer många av dess utmärkande stylingsignaler att överföras till nya A8, vilket innebär att sedanen kommer att avstå från den tre-box-silhuett som har kännetecknat den sedan den ursprungliga modellen gjorde sin debut 1994. ”GrandSphere är en mycket betongteaser. Det är inte långt borta från vad som kommer att bli produktion. Det är inte 1:1, men det är väldigt nära,” sa Marc Lichte, chef för Audis designavdelning, 2023.

Se även  7-Eleven vill att deras laddningsnätverk för elbilar ska vara bland de största

Stora förändringar kommer att finnas inuti också. Nästa A8 kommer att dra nytta av de senaste framstegen inom semi-autonom körteknik, och dess kabin kommer att konfigureras därefter. Digitaliseringen kommer att spela en stor roll för att forma inredningen. Audi hävdar att den designade GrandSphere inifrån och ut, alltså med fokus på passagerarkomfort, och det är rimligt att anta att detta tänkande kommer att genomsyra den kommande A8.

Audi har inte sagt så mycket om nästa generations A8. Om rapporten är korrekt bör vi lära oss mer om flaggskeppet under de kommande månaderna.

:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button