Electric car

Aston Martin planerar fyra elbilar på fyra år från och med 2025

Aston Martin säljer inga elektrifierade modeller för närvarande, men i slutet av decenniet kommer varje Aston Martin antingen att vara en plug-in hybrid eller elfordon.

Den första laddhybriden kommer 2024 i form av superbilen Valhalla, som kommer att packa en mittmonterad V-8 som driver bakhjulen och troligen en elmotor eller två som driver det främre paret.

Aston Martin kommer sedan att lansera fyra elbilar under fyra år, med den första att anlända 2025, rapporterade Automotive Biltips (prenumeration krävs) på onsdagen, med hänvisning till kommentarer från Aston Martins styrelseordförande Lawrence Stroll under en måndagspresentation som tillkännager ett avtal om teknikdelning med US EV uppstart Lucid.

I affären kommer Aston Martin att använda Lucid för leverans av nuvarande och nästa generations motor- och batteriteknik som ska användas i Aston Martins egna elbilsplattformar. Aston Martin kommer också att se till Zhejiang Geely, en aktieägare, för mer grundläggande komponenter, som säten och HVAC-system, sa Roberto Fedeli, Aston Martins tekniska chef, vid presentationen.

De fyra elbilar som Aston Martin planerar kommer att vara nya modeller och inte omdesignade versioner av befintliga bilar, sa Stroll. De kommer alla att baseras på en gemensam plattform som Aston Martin har sagt kommer att vara tillräckligt flexibel för att skapa hyperbilar, sportbilar, grand tourers och stadsjeepar. Den första elbilen tros vara en SUV, och inte en sportbil som man tidigare trott. Vissa elbilar kommer att ha upp till fyra elmotorer.

Så småningom kommer de flesta Aston Martins sannolikt att vara elbilar. Biltillverkaren sa att den för närvarande fortfarande spenderar cirka 75 % av sin utvecklingsbudget på fordon med förbränningsmotor, men att detta kommer att ändras till 75 % av budgeten som går till elbilar redan 2027.

Se även  Dartz firar 2 av sina tidigaste fordon med Freze Froggy EV Beachstar-konceptet

Innan elbilarna kommer kommer Aston Martin att förnya sin nuvarande sportbilsserie. En DB12 har redan avslöjats som efterföljare till DB11. En ny Vantage debuterar senare i år och kommer att följas 2024 av ovannämnda Valhalla och en DBS-efterträdare.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button