Nyheter

Aston Martin Bulldog kommer ur sin dvala för att nå 205,4 mph

Engångsexemplaret Aston Martin Bulldog har äntligen spräckt 200 mph-strecket, mer än fyra decennier efter att Aston Martin försökte men misslyckades med samma bedrift.

Vid ett försök som hölls på tisdagen vid en tidigare flygvapenbas i Campbeltown, Storbritannien, tog racerföraren Darren Turner bilen till en topphastighet på 205,4 mph.

Bulldog är en mellanmotors superbil med måsvingedörrar som Aston Martin designade 1977 för att vara världens snabbaste produktionsbil. Tester som ägde rum 1979 på MIRA-testbanan i Storbritannien såg att bilen nådde 191 mph, vilket var långt under Aston Martins ursprungliga mål på 237 mph.

Aston Martin hade planerat att bygga en handfull kundexempel, även om proppen till slut drogs på projektet på grund av kostnadsskäl och ingen vidare utveckling ägde rum. Den enda prototypen såldes senare.

Aston Martin Bulldog koncept

Aston Martin ägdes vid den tiden av de amerikanska affärsmännen Peter Sprague och George Minden. De var också ansvariga för den lika killiknande Lagonda sedan, som till skillnad från Bulldog faktiskt såg en liten produktionskörning.

Bulldog har en turboladdad 5,3-liters V-8 som beräknas leverera mellan 600 och 700 hk, vilket var en galen siffra vid tiden för bilens utveckling.

Bilens nuvarande ägare, Phillip Sarofim, beställde en fullständig restaurering för att göra den redo för sin toppfartskörning, som tog 18 månader och hanterades av Storbritanniens Classic Motor Cars.

Se även  VW och Mercedes vänder sig till Kanada för den nordamerikanska leveranskedjan för elbilar

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button