Electric car

Apple Maps spårar Porsche Taycans energianvändning, visar laddstationer

Förare av Porsche Taycan behöver inte längre använda EV:s Charging Planner som är en del av dess inbyggda navigationssystem. De kan nu också använda Apple Maps, via sin iPhone.

Med det CarPlay-baserade alternativet får Apple Maps tillgång till Taycans batteriprestanda och laddningstillstånd i realtid, så att den kan rita ut din resa och justera därefter i realtid. Specifikt använder appen Maps batteriinformation, energiförbrukning och din fordonsmodell, men den delar inte data med Porsche.

Apple Maps ruttplanerare kommer att använda energiförbrukningsmodeller som är specifika för Taycan, uppdaterar din beräknade energianvändning längs vägen och inkluderar detaljer som höjdförändringar och uppskattad hastighet, vilket föreslår ett laddningsstopp på rutten när det behövs.

Det är i huvudsak vad Porsches befintliga Charging Planner, som ingår i Taycans navigationssystem, redan gör.

2020 Porsche Taycan

Men det finns en skillnad. Apple Maps-metoden använder information från bilen men kan inte påverka dess batteribeteende. Så även om Laddningsplaneraren aktiverar batterikonditionering när du närmar dig en laddstation – för att erbjuda den snabbaste laddningshastigheten som möjligt – är det inte en fördel som är tillgänglig för dem som använder Apple-appen för att planera sin väg på resor.

Som sagt, som Biltips Reports har observerat tidigare, kanske det inte gör någon större skillnad, beroende på resan. Även om förkonditionering av Taycan för en 350-kw DC-snabbladdare innebär betydande tidsbesparing – särskilt i kyligare väder – är fördelarna med att konditionera batteriet för en 150-kw DC-snabbladdare försumbara.

Alla Taycan-modeller är kompatibla med routing, men 2021 och tidigare Taycans kommer att behöva en mjukvaruuppdatering som administreras hos återförsäljaren.

Se även  En upplyft Porsche Cayenne Turbo med Racing Vibe

För att använda funktionen måste du köra iOS 16.4 eller senare, och du behöver My Porsche-appen på din iPhone. Och om du har flera fordon är de valbara i appen.

2023 Porsche Taycan

2023 Porsche Taycan

BMW antog först Apple CarPlay-baserad laddarrutt i BMW i4. GM har dock tagit en helt annan väg; det sa nyligen att det inte har några planer på att stödja Apple CarPlay, och det siktar istället på en upplevelse som kommer att överföras till varumärkesappar med ”ett-klicks”-laddning.

Google har erbjudit laddningsplatser för elbilar i sin Maps-app sedan 2018, även om den inte har integrerats som en del av ruttplanering eller mycket användbar för att filtrera stationer efter laddningshastighet. EV-kunniga ruttplanerare har hittat specialiserade appar som Chargeway eller A Better Routeplanner som är bäst för detta.

Tidigare i år hävdade Google tillägget av laddningsdirigeringsfunktioner liknande detta för modellerna Polestar 2, Cadillac Lyriq, GMC Hummer EV och Volvo XC40 Recharge och C40 Recharge.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button