Luxury car

Alpine bekräftar 7-bilar, lansering i USA 2027

Alpine kommer att gå in i USA 2027 med en helt elektrisk lineup, meddelade det franska prestationsmärket på måndagen.

Alpine grundades 1955 av Jean Rédélé som ett motorsportföretag som senare skulle lansera sina egna sportbilar med komponenter från Renault. Den blev en del av Renault 1973 och skulle fortsätta att lansera sina egna sportbilar med fokus på den europeiska marknaden.

Alpine gjordes till en fristående verksamhet 2021, året då det ersatte Renault i Formel 1. Alpine kommer att luta sig mot sin F1-exponering innan de expanderar till USA och möjligen Kina, två marknader där F1:s popularitet växer kraftigt. Alpine tävlar också i World Endurance Championship, där den från och med nästa år ställer upp en LMDh-racerbil i den främsta Hypercar-klassen.

Alpine sa på måndagen att de arbetar med investeringsföretaget RedBird och återförsäljargruppen AutoNation på sin globala expansion. Renaults vd Luca de Meo sa i februari att Alpine skulle kunna samarbeta med AutoNation för att sälja bilar i USA. På andra marknader kommer det att förlita sig på Renaults återförsäljarnätverk.

2023 Alpine A523 Formel 1 racerbil

2023 Alpine A523 Formel 1 racerbil

På racingsidan kommer RedBird, tillsammans med Otro Capital och Ryan Reynolds-stödda Maximum Efforts Investments, att investera 200 miljoner euro (cirka 218 miljoner dollar) för att köpa en 24 % av aktierna i Alpine F1-teamet. Affären kommer att värdera laget till cirka 900 miljoner dollar, sa Alpine.

Alpines enda väggående bil för närvarande är A110, en mellanmotorsportbil som lanserades 2017 och vars försäljning uppgår till bara några tusen enheter årligen. För sitt inträde i USA förbereder Alpine två fordon som riktar sig till marknaden, som tros vara stadsjeepar i samma segment som Porsche Cayenne och Macan. Alpine VD Laurent Rossi sa tidigare i år att plattformar för dessa modeller kan komma från ett annat företag. Han pekade på Zheijiang Geely som en naturlig passform, eftersom den kinesiska biljätten redan arbetar med Renault i flera gemensamma projekt.

Alpine utvecklar också sin egen plattform och andra egenutvecklade teknologier för sina framtida sportbilar. Känd som Alpine Performance Platform (APP), kommer den elektriska sportbilsplattformen att stödja en omdesignad A110 som kommer att finnas tillgänglig i coupé och cabriolet kaross. Den kommer också att ligga till grund för en fyrsitsig coupé som kommer att kallas A310. Tidigare planerade Alpine att arbeta med Lotus på sin sportbilsplattform.

Även i pipelinen finns en kompakt crossover och en A290 subcompact hot hatch, som båda kommer att använda plattformar från Renault Nissan Mitsubishi Alliance. A290 förhandsgranskades med ett koncept i maj och är bekräftad att börja säljas 2024 som den första av Alpines nya elbilar. Den kompakta crossovern kommer att följa 2025 och den omgjorda A110 2026. Den första av de amerikanska modellerna kommer 2027, och den andra kommer troligen att följa runt 2028. Tidpunkten för A310 nämndes inte.

Alpine A290 Beta koncept

Alpine A290 Beta koncept

Förutom elbilstekniken undersöker Alpine även användningen av förbränningsmotorer som drivs med vätgas. Tekniken, som eliminerar koldioxidutsläpp, förhandsgranskades av Alpine med sitt 2022 Alpenglow-koncept.

”Vårt mål är att expandera från ett nischmärkt varumärke till ett fullfjädrat globalt varumärke”, sa Rossi i ett uttalande. ”Genom att kombinera ett större utbud med internationell expansion siktar vi på en rörelsemarginal på över 10 % till 2030, och därmed sätta vår affärsmodell på en permanent grund.”

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button