Electric car

Akio Toyoda släpper de första detaljerna om Toyotas elektriska sportbil

Toyota tillkännagav i slutet av 2021 planer på att lansera 30 elfordon över Toyota och Lexus varumärken till 2030, inklusive sportbilar.

Ett koncept för en LFA-liknande superbil visades för Lexus medan något som liknar en modern MR2 visades för Toyota.

Toyota har bekräftat att Lexus kommer att leverera en tid på 0-60 mph på de låga två sekunderna och har en manuell växellåda. Manualen kommer dock inte att ansluta till drivlinan. Istället kommer den bara att simulera känslan av att växla växlar genom att justera vridmomentet på den elektriska drivlinan och generera ljud som efterliknar en motors varvtalsuppbyggnad och -fall.

Mycket lite har sagts om Toyotas egen elektriska sportbil, även om Toyotas ordförande – och tidigare VD – Akio Toyoda avslöjade några detaljer i en intervju med Automotive Biltips (prenumeration krävs) under förra helgens 24 Hours of Le Mans.

Akio Toyoda

Toyoda sa att han personligen är involverad i utvecklingen av Toyotas elektriska sportbil och bekräftade att den kommer att ha en manuell växellåda (komplett med en kopplingspedal) och genererade motorljud precis som Lexus. Han sa också att alla som kör bilen ”förmodligen inte skulle kunna säga” att det är en EV, utifrån körupplevelsen.

Tidpunkten för lanseringen av Toyotas elektriska sportbil nämndes inte. Toyoda sa också att han inte vet om bilen kommer att ta sig till produktion.

Även om sportbilar inte säljs i stora volymer, ser Toyoda deras utveckling som ett viktigt steg för att förbättra mer vanliga modeller. När Toyoda diskuterade orsakerna till att utveckla LFA för ett decennium sedan, liknade Toyoda sportbilsutveckling med den japanska ceremonin som kallas Shikinen Sengu.

Se även  Snabbare Hyundai Ioniq-laddning, gatubelysningsladdare, elektriska skolbussar: Dagens bilnyheter

Denna ceremoni innebär att en stor helgedom flyttas från öst till väst, eller väster till öst, en gång vart 20:e år. Genom att göra det förs färdigheter och tekniker, inklusive inköp av material för att bygga helgedomen, vidare, sa han. När det gäller LFA utvecklades också nya tekniska genombrott, särskilt inom materialområdet, och detta har sedan dess införlivats i andra fordon.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button