Nyheter

Aero-stil Aehra Sedan skulle kunna utmana Porsche Taycan, Lucid Air

Den italienska startupen Aehra presenterade på fredagen sin andra modell, en aero-stilad sedan.

Denna EV, känd som Aehra sedan, presenterades på bilsalongen i Milano 2023, följer Aehra SUV som presenterades i november förra året. Aehra sa tidigare att SUV:n skulle börja tillverkas 2025, med Sedan ett år senare, men säger nu att båda modellerna kommer att komma 2026.

Tidigare Lamborghini designchef Filippo Perini, och nu chief design officer för Aehra, övervakade designen av både SUV:n och Sedan. Även om inga siffror för luftmotståndskoefficienter angavs, sa ett pressmeddelande från Aehra att Sedan innehåller aktiva aerodynamiska element och har kolfiberkompositkaross.

Aehra Sedan koncept

Aehra citerade också en räckvidd på 497 mil, troligen mätt på den europeiska WLTP-testcykeln. Det betyder att räckvidden kan vara lite mindre om Sedan kommer till Nordamerika och är betygsatt av EPA.

Aehra säger sig utveckla sin egen plattform och arbetar med Österrikes Miba Battery Systems på batterihårdvara som är skräddarsydd för den. Uppstarten indikerade tidigare att den planerar att betona effektivitet och batterireparationsförmåga framför total prestanda.

Aehra Sedan kommer att tävla mot elektriska lyxsedaner som Lucid Air och Porsche Taycan. Båda elbilarna betonar prestanda, men matchas med dramatiskt olika effektivitetsnivåer. Lucid Air lyckas få upp till 516 miles från en laddning av 112-kWh-batteripaketet. Men Porsche har lärt sig att den behöver få ut mer räckvidd ur sitt batteripaket i Taycan.

Aehra Sedan koncept

Aehra Sedan koncept

Och fokus på aero är inte exklusivt för premiummärkena. Volkswagen har följt en sådan designfilosofi för sin kommande ID.7 och påstår sig ha uppnått en luftmotståndskoefficient på bara 0,23.

Se även  Aston Martin påstås ha pratat med Saudis, Lucid om EV-planer

Aehra planerar en produktionsutbyggnad för ”nyckelmarknader” 2026, inklusive Nordamerika, Europa, Kina och Gulfstaterna. Men som Lucid och andra EV-startups har visat kan det vara ett stort lyft för ett nytt företag att få bilar till kunderna. Så vi får vänta och se hur saker och ting utvecklas.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button