Nyheter

3 miljarder dollar GM-Samsungs batterianläggning kan aktivera elektrisk Corvette, Camaro

GM och Samsung SDI meddelade på tisdagen att de kommer att bilda ett joint venture för batteriproduktion.

I en release klargjorde företagen att detta samriskföretag, som börjar med mer än 3 miljarder dollar, initialt inte kommer att tillverka batterier som direkt ersätter eller utökar varumärkets Ultium-cellstrategi som utvecklats med LG.

Den nya fabriken kommer att tillverka ”högpresterande, nickelrika prismatiska och cylindriska batterier som exklusivt kommer att levereras för GM:s kommande elfordon”, enligt tillkännagivandet. Formfaktorn skulle göra dem markant annorlunda än de mycket stora påscellerna GM har i de tre fabrikerna under utveckling och produktion med Ultium Cells LLC.

GM Ultium batteri – cell stapling

Cylindriska celler kan vara mycket lättare att integrera i fordon med lägre profil, jämfört med de stora påscellerna – vilket gör dem till de främsta kandidaterna för låga elektriska prestandabilar eller sportiga, aerodynamiskt effektiva sedanbilar. GM har bekräftat en framtida elektrisk Corvette, och ett sådant arrangemang kan möjligen utökas till en elektrisk Camaro-ersättning.

När den nya fabriken väl har byggts upp kommer den att ha en kapacitet på mer än 30 gigawattimmar. Massproduktion där kommer att starta 2026.

Diversifieringen i format är inte en överraskning. GM underströk i januari att Ultium-plattformen i sig är kemi-agnostisk och att påse, prismatiska eller cylindriska celler kan vara kompatibla. GM använder redan prismatiska celler i flera Ultium-baserade fordon för Kina – inklusive den kinesiska marknaden Cadillac Lyriq.

Chevrolet FNR-XE Concept - GM Kina

Chevrolet FNR-XE Concept – GM Kina

GM bekräftade också i morse att Chevrolet Bolt EV och EUV kommer att avvecklas i slutet av 2023 när dess Orion Assembly i Michigan övergår till elektriska lastbilar. GM och Honda arbetar tillsammans på en delad ersättningsarkitektur för prisvärda elbilar som kommer att stödja Bolts ersättning och använda ”nästa generations Ultium-batteriteknologi”, enligt GM. Det verkar inte ha något samband med detta tillkännagivande.

Enligt rapporter kommer Samsungs nya joint venture-anläggning att ersätta en fjärde anläggning från Ultium Cells, GM-samföretaget med LG. Associated Press rapporterar specifikt att de felaktiga Chevrolet Bolt-batterierna bakom dess brandrelaterade återkallelse hade en roll i det beslutet – även om LG ersatte GM cirka 1,9 miljarder dollar för frågan.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button