Electric car

$2,5 miljarder ökning kan hålla Vinfast i rörelse trots IPO-status

Vinfast har säkrat ytterligare finansieringslöften värda 2,5 miljarder dollar, bekräftade företaget på onsdagen.

Det kan göra det möjligt för den att hålla den igång smidigt inför sin planerade börsnotering i USA och förbi den tidsramen.

Av de nya finansieringslöftena kommer 1 miljard dollar att tillhandahållas som ett icke-återbetalningsbart bidrag – det språk som företaget använder – inom det närmaste året från Vinfast-grundaren Pham That Vuong, Vietnams rikaste man. Samtidigt kommer den större Vingroupen att bidra med 500 miljoner dollar. Utöver det säger företaget att det kan få ytterligare 1 miljard dollar de kommande fem åren.

”Att bygga ett nationellt varumärke som kan konkurrera på den internationella marknaden är särskilt svårt, utmanande och kräver till och med att man offra omedelbara fördelar”, sa en representant för ordföranden i ett uttalande från Vinfast. ”Mr. Pham Nhat Vuong planerar att donera några av sina personliga tillgångar för att ge VinFast energi under den avgörande accelerationsperioden för att skapa ett märke för Vietnam på världens elfordonsmarknad.”

Vinfast VF 8

Det amerikanska börsintroduktionen (IPO) kan komma att försenas ytterligare, möjligen till nästa år, enligt Reuters, som citerade två anonyma källor som är bekanta med saken. Ytterligare finansiering kan stödja företagets ambitiösa expansionsplaner under tiden.

Vinfast började sälja bensinbilar baserade på äldre BMW-designer på sin hemmamarknad innan han bytte till elbilar och siktade in sig på USA, med början med den elektriska SUV:n VF 8. De första fordonen på väg till USA skickades ut i december, men få har ännu levererats utöver den lilla initiala gruppen på 100 fordon.

Förutom VF 8 har Vinfast redan avslöjat ett brett utbud av modeller. Man planerar att följa upp VF 8 med trerads VF 9, plus mindre VF 6, VF 7 och VF 5 elektriska SUV:ar. Alla fordon tillverkas för närvarande i Vietnam, men Vinfast har planer på ytterligare fabriker i USA och Tyskland. Den amerikanska fabriken, belägen i North Carolina, är planerad att börja bygga bilar 2024.

En tidigare körning av en prototyp för ett år sedan signalerade dock att VF 8 hade en lång väg att gå. Den erfarenheten indikerade att Vinfast kan röra sig för snabbt och kanske måste fokusera på att förfina VF 8 först innan han går vidare till andra modeller och högre produktionsvolymer.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button