Electric car

2025 Volvo EX30 når 60 mph på 3,4 sekunder, börjar på $34 950

Volvos nya EX30 debuterade på onsdagen med ett vackert utseende, imponerande prestanda och en prislapp som potentiellt skulle kunna övertyga även de mest tuffa elbilssägarna.

EX30 är en subkompakt elektrisk crossover som bildar en ny ingångspunkt i Volvos sortiment tack vare ett utgångspris på $34 950, troligen utan destinationsavgift. Det är ett par tusenlappar mindre än den större XC40 med bensinmotor och ungefär $10 000 mindre än den elektriska XC40 Recharge.

Volvo har inte avslöjat fullständiga detaljer men bekräftade att startpriset är för en EX30 Core Single Motor Extended Range-kvalitet, som kommer att ha en enda motor som driver bakaxeln. Detta är alternativet för maximal räckvidd. Volvo har inte nämnt en batteristorlek men beräknad räckvidd för denna klass till 275 mil. Biltillverkaren sa inte om detta var baserat på EPA-cykeln eller den mindre strikta WLTP-cykeln som används utomlands.

Köpare som föredrar prestanda över räckvidd kommer att kunna välja en Twin Motor Performance-kvalitet som lägger till en elektrisk motor på framaxeln för att bilda fyrhjulsdrift med dubbla motorer. I den här konfigurationen är toppeffekten 422 hk, eller tillräckligt för 0-60 mph acceleration på 3,4 sekunder. Det är den snabbaste accelerationen av någon Volvo hittills.

Volvo sa att batteriet i Twin Motor Performance-klassen är kapabelt till DC-snabbladdning med hastigheter på upp till 153 kw, vilket kommer att möjliggöra en laddning på 10-80 % på ungefär 27 minuter.

Volvo kommer också att erbjuda en mer robust EX30 Cross Country-version som kommer att börja produceras 2024 och har uppgraderingar som högre markfrigång, underredesskydd och 19-tumshjul. Den vanliga EX30 förväntas börja tillverkas senare i år, även om Volvo inte har lämnat några detaljer.

Se även  Nissan försöker minska kostnaderna för elbilar, anser hybridlastbilar

Volvo har inte heller nämnt vilken plattform som EX30 använder, men grunden är troligen SEA modulära EV-plattformen från Volvos moderbolag Zhejiang Geely, som debuterade 2021 i Zeekr 001 halvkombi och också underbygger den nyligen avslöjade 2025 Polestar 4 crossover. Kommentarer från Volvos vd Jim Rowan till australiensiska medier tidigare i år pekar också på att EX30 troligen kommer att byggas vid en fabrik i Kina, både för lokal försäljning och export.

Biltillverkaren har inte meddelat tidpunkten för EX30:s ankomst till USA, men den accepterar redan reservationer (reservationer för EX30 Cross Country startar 2024). Det sa att vissa betyg kan ha begränsad tillgänglighet och att en reservation inte garanterar att det valda betyget kommer att vara tillgängligt. Andra biltillverkare har också bjudit på låga priser för elbilar men begränsat deras tillgänglighet kraftigt.

2025 Volvo EX30

Som ett instegsfordon hoppar EX30 över den typiska premiumdesignen av interiörer som finns i Volvos större modeller till förmån för en design och material som fokuserar på praktisk och hållbarhet. En 12,3-tums pekskärm fungerar som den huvudsakliga infotainmenthubben och har många populära inbyggda Google-appar. Systemet stöder även trådlöst Apple CarPlay och en dedikerad app kommer också att göra det möjligt för ägare att fjärråtkomst till fordonet för att utföra vissa funktioner, som att förvärma det en kall morgon eller hitta den på en upptagen parkering.

Under skärmen sitter en anpassningsbar mittkonsol med gott om förvaringsutrymmen, inklusive en för baksätespassagerare. En soundbar som sträcker sig över instrumentbrädans bredd sitter direkt under vindrutan, och på baksidan av fordonet har Volvo lagt till en praktisk guide med viktiga innermått – perfekt för det där besöket på IKEA.

Se även  Mild uppdatering på väg

Volvo kommer också att erbjuda designteman för EX30, som biltillverkaren kallar ”rum”. Ett rum har denimtema med återvunnen denim. Andra hållbara material inkluderar återvunnen plast, linbaserade fibrer och hållbart framställd ull.

Volvo har inte snålat med säkerheten i EX30. Höghållfast stål används för att stärka säkerhetsburen, med särskild uppmärksamhet på taket och stödpelarna, sa Volvo. Biltillverkarens Safe Space Technology-svit med elektroniska förarassistansfunktioner ingår också och kommer med funktioner som automatisk nödbromsning. Automatisk parkering (med förarens övervakning) ingår också och är utformad för att hantera parallella, vinkelräta och diagonala parkeringsplatser.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button