Nyheter

2025 Volvo EX30 EV-bågar på $34 950, 275 miles, tillgänglig AWD

Småbilsälskare som beklagar bristen på prisvärda elektriska kompakta bilar kan få ett ryck av energi från Volvos avslöjande på onsdagen om sin EX30. Den helt elektriska lilla SUV:n är en viktig del av dess utbud när den övergår till all-EV—en som kommer att börja på $34 950, sannolikt exklusive destination, med tillgänglig fyrhjulsdrift med dubbla motorer.

Volvo säger att det är ett utgångspris som liknar det för en jämförbar bensinbil – och det är innan man tänker på att EX30:s totala ägandekostnad kommer att vara lägre än någon nuvarande Volvo EV och lägre än andra helt eldrivna lyxrivaler.

Som företaget tidigare avslöjat beräknas EX30 ha det lägsta koldioxidavtrycket av någon Volvo som någonsin tillverkats. EX30 kommer att byggas i Kina. Biltillverkaren har ännu inte specificerat om den kommer att byggas på en annan plats också – eftersom Volvos större EX90 elektriska SUV kommer att byggas både i Kina och i South Carolina.

2025 Volvo EX30

EX30 räckvidd, laddning, acceleration

EX30 för med sig ett helt gäng ganska imponerande siffror. Den enmotoriga bakhjulsdrivna versionen med utökad räckvidd börjar på cirka 35 000 $ och kommer att återvända upp till 275 projicerade mil, enligt Volvo, även om den inte specifikt påpekar om dessa är EPA-cykelmil. Den kommer att få en nickel-mangankobolt (NMC) batterikemi i en storlek som inte avslöjas på onsdagen men som rapporterades vara 69 kwh. I Twin Motor-versioner, som motsvarar fyrhjulsdrift, kommer EX30 att kunna snabbladda från 10-80 % på ”lite över 26,5 minuter”, enligt Volvo, med en toppladdningseffekt på upp till 153 kw.

422-hk Twin Motor-versionerna av EX30 kommer att kunna accelerera till 60 mph på bara 3,4 sekunder – vilket gör detta relativt prisvärda fordon till det snabbast accelererande fordonet någonsin.

Se även  Ferrari F1 Team rektor Mattia Binotto avgår

”Det finns en växande efterfrågan från konsumenter globalt på små, helt elektriska premium-SUV:ar”, förklarade Volvo i ett pressmeddelande om modellen, kanske för att förtydliga hur de ser att modellen passar in på dagens elbilsmarknad. Den skulle kunna placeras ganska nära Kia Niro EV eller Hyundai Kona Electric, och den förväntas vara några tum mindre runt om än Volvo XC40 Recharge och C40 Recharge-modellerna, men i skrivande stund har Volvo ännu inte avslöjat mått .

2025 Volvo EX30

2025 Volvo EX30

Alla Volvos signaler, med Google inuti

EX30 har en tjock profil för långa vagnar, och från första anblick tycks den inte betona markfrigång och offroad skicklighet. Istället är det en halvkombi med ett ganska högt tak som bågar mjukt. En bälte lindas subtilt framifrån runt sidorna och löser sig baktill som en avsats som delar vertikala bakljus. Bitmap-strålkastare lånar Thor’s Hammer-designen plus en del av deras utseende från den kommande EX90, och med en trubbig näsa ekar det Volvos familjära frontdesign men utan grillen. Volvo säger vidare att det kommer att finnas fem livfulla exteriörtoner som mycket väl kan sticka ut från de färger du är van vid att se på nyare Volvobilar.

Köpare kommer att kunna välja mellan ett av fyra distinkta interiörrum (teman). EX30 erbjuder också ”fördjupningen” av omgivande ljusteman som går till Skandinavien, parat med omgivande ljudlandskap.

Det 12,3-tums gränssnittet med en pekskärm, i en layout ungefär som Tesla Model 3 och Model Y, kommer att ha Google inbyggt, såväl som digital-nyckelfunktionalitet som tillhandahålls via ett brett utbud av telefoner. Volvo säger att EX30 kommer att vara redo för trådlösa programuppdateringar som ”kommer att göra den bättre över tiden.”

Se även  Enstaka Porsche 911 Classic Club Coupe på väg till auktion

Förvänta dig en komplett uppsättning aktiva säkerhetsföremål, inklusive en säkerhetsfunktion som förhindrar ”dörrar” olyckor med cyklister eller löpare.

2025 Volvo EX30

2025 Volvo EX30

Volvo EX30 Cross Country kommer

Volvo säger också att EX30 kommer att erbjudas i en Cross Country-version nästa år, med mer markfrigång, glidplattor, svarta paneler och 19-tums svarta hjul, med tillgängliga 18-tumshjul. Volvo sätter också en svensk flagga på motorhuven. Orderböckerna för EX30 Cross Country kommer att starta 2024 för den modellen och produktion kommer att ske senare under året.

Internationellt påpekar Volvo att köpprocessen kommer att ske via VolvoCars.com, och den kommer också att göra EX30 tillgänglig via Care by Volvo-prenumerationspaket, med start i Europa från 599 euro (640 USD) i månaden. För amerikanska kunder påpekar det tydligt att en reservation inte garanterar tillgängligheten av den valda trimningen, och att ”återförsäljarpriset kan variera.”

Volvo säger att man planerar att endast sälja elfordon till 2030, och man siktar på att hälften av sin försäljning redan i mitten av decenniet ska bestå av elbilar.

Volvo tillkännagav 2021 en övergång till onlineförsäljning i USA med början på 2022 års EV-bilar, såväl som en köpprocess utan påslag, förhandlingar och köpslående, med ”transparenta och fasta prismodeller”, men efter återförsäljarens återkoppling har ännu inte kommit. Ford inför en prispolitik utan prutning med sina elbilar som börjar 2024.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button