Nyheter

2025 Mercedes-Benz AMG GLC 63 SE Performance-bågar med 671 hk

Mercedes-Benz gjorde om GLC-klassen för 2023 års modell, och på tisdagen avslöjade biltillverkaren ett par prestandavarianter utvecklade av AMG skunkworks.

Prestandavarianterna är de senaste versionerna av AMG:s GLC 43 och GLC 63 namnskyltar, som båda är inställda på att komma till 2025 års modell exklusivt med elektrifierade 4-cylindriga drivlinor. Prisinformation har inte offentliggjorts.

Drivlinorna är desamma som finns i de relaterade AMG-modellerna baserade på C-Klass sedan, och i GLC 63 ser man tillägget av SE Performance-taggen för att beteckna AMG:s mest potenta hybridteknologi.

I GLC 63 SE Performance genereras en toppeffekt på 671 hk från en 2,0-liters turbo-4 med en elstödd turboladdare och ett mildhybridsystem fram och en enkel elmotor bak på fordonet. Det är över 200 hk mer än vad den dubbla turboladdade 4,0-liters V-8:an levererade i den utgående GLC 63 S och ser den elektrifierade kompakta SUV:n sprinta till 60 mph på 3,4 sekunder och vidare till en reglerad toppfart på 171 mph, enligt Mercedes.

2025 Mercedes-Benz AMG GLC 63 SE Performance

Men det finns mer i historien än vad siffrorna antyder. Drivlinan är designad för att leverera kraft och vridmoment där det behövs. Till exempel kan den bakre elmotorn leverera sitt fulla vridmoment på ett ögonblick för att hjälpa till med linjens acceleration, och tack vare ett 6,1 kWh-batteri kan SUV:en även köra på enbart elektrisk kraft korta sträckor. 400-voltsbatteriet liknar de batterier som används i Formel 1, vilket gör att det kan leverera hög effekt och ladda snabbt, delvis tack vare direkt kylning av cellerna.

Ett helt variabelt mekaniskt fyrhjulsdriftssystem, bakhjulsstyrning och en snabbväxling med 9-växlad automatisk växellåda bidrar också till körupplevelsen.

Se även  V-12-driven Gordon Murray Automotive T.33 Spider kommer snart

Det finns ett viktstraff för all denna teknik. Mercedes har inte nämnt någon tjänstevikt men siffran kommer sannolikt att vara högre än de 4 654 punden för C 63 SE Performance sedan. En fördel med den extra vikten av det elektrifierade systemet är bättre viktfördelning jämfört med V-8-endast utgående generation.

Saker och ting är mycket enklare i GLC 43. Den kompakta SUV:n har samma 2,0-liters turbo-4 och mild-hybridkombo som finns i C 43 sedan. Installationen har också en elektriskt stödd turboladdare och ett mildt hybridsystem, även om turboladdaren är mycket mindre jämfört med den i GLC 63 SE Performance.

2025 Mercedes-Benz AMG GLC 43

2025 Mercedes-Benz AMG GLC 43

2025 Mercedes-Benz AMG GLC 43

2025 Mercedes-Benz AMG GLC 43

2025 Mercedes-Benz AMG GLC 43

2025 Mercedes-Benz AMG GLC 43

Toppeffekten är 416 hk, som dirigeras till alla fyra hjulen via en 9-växlad automatisk och bakförspänd fyrhjulsdrift. Kombinationen är bra för 0-60 mph acceleration på 4,7 sekunder och en reglerad topphastighet på 155 mph, enligt Mercedes.

När det kommer till hantering har båda fordonen stålfjädring med adaptiva dämpare, samt hastighetskänslig styrning och det tidigare nämnda bakhjulsstyrsystemet. GLC 63 SE Performance har också aktiv rullstabilisering som standard.

Stoppkraften kommer från kraftfulla bromspaket, med fasta bromsok med fyra kolvar som används på framaxeln på GLC 43 och sexkolvs fasta bromsok på GLC 63 SE Performance. I båda fallen används flytande bromsok med en kolv på bakaxeln.

Båda fordonen drar också nytta av unika grill- och fasaddesigner för att ytterligare skilja dem från den vanliga GLC-klassens flotta. GLC 63 SE Performance är ytterligare differentierad tack vare fyrkantiga avgasspetsar (runda spetsar används på GLC 43) och en bakre diffusor.

Inuti finns det premiumdetaljer som nappaläder, greppvänliga sportstolar och AMG-märkta pedaler och golvmattor. Unik AMG-grafik visas också i det digitala instrumentklustret och infotainmentsystemet.

Mercedes senaste GLC-klass Coupe är också inställd på att få GLC 43 och GLC 63 SE Performance-varianter, även om biltillverkaren inte har sagt när dessa ytterligare karossstilar kommer. Det är troligt att de också kommer att finnas tillgängliga som 2025-modeller.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button