Nyheter

2024 Lexus TX 550h+ 3-rads plug-in hybrid siktar på 33 miles, 30 mpg

Lexus avslöjade på torsdagskvällen en ny lyxig treradig SUV-modell, märkt TX och inklusive hybrid- och plug-in-hybridversioner.

På samma sätt som Toyota Highlander Hybrid bara får en större, längre Grand Highlander Hybrid-kompanjonsmodell, tillfredsställer Lexus TX dem som vill ha ett större och boxigare fordon som inte är lika törstig eller kostsam som den gigantiska LX SUV.

Med den länge ryktade Toyota Highlander Prime som verkar ha missat sitt gardinsamtal, kommer Lexus snart att ha TX 550h+ plug-in hybrid utöver RX 450h+ plug-in hybrid.

Lexus planerar tre versioner av 2024 TX. Det finns en basbensin TX 350, med en 275-hk, 2,4-liters turbo-4, och det är den enda versionen som inte inkluderar fyrhjulsdrift som standard. TX 500h trampar ny mark med vad Lexus kallar ett parallellhybridsystem (samma som Toyotas Hybrid Max), som här kombinerar en 2,4-liters turbo-4 med två elmotorer – den ena inklämd mellan motorn och växellådan och den andra kl. bakhjulen – och totalt ger 366 hk och 409 lb-ft vridmoment.

2024 Lexus TX

Lexus TX plug-in hybrid sortiment och mpg

Den översta TX 550h+ plug-in hybrid kommer att erbjuda ett batteripaket som ger uppskattningsvis 33 elektriska miles och sedan 30 mpg efter det. Den kombinerar en 3,5-liters V-6 med Toyotas välbekanta planetväxelhybridsystem och inkluderar en bakmotor – en layout som är nära den för RAV4 Prime, bara med en V-6 under huven. I kombination ger den 406 hk, säger Lexus, vilket gör den mycket kraftfullare än vad som finns ombord på den mindre NX 450h+ eller RX-plugin.

Räckvidden är i linje med vad chefer för Toyota och Lexus har föreslagit – att räckvidd endast för el för större plug-in hybrider som TX 550h+ inte kommer att mäta sig med RAV4 Primes 42 miles. Men 30 mpg kombinerat på en stor, trerads SUV efter att ha använt upp laddningen kommer att vara ganska imponerande.

Hur stor är Lexus TX hybrid?

Med en längd på 203,1 tum är Lexus TX cirka 10 tum längre än RX medelstora crossover, och den åker på en 116,1 tums hjulbas, sträckt 3,9 tum jämfört med RX. Vidare, vid 78,3 tum bred och 70,1 tum hög, med vad som verkar vara ett mer upprätt växthus, kommer det sannolikt att kännas rymligare runt om.

Lexus har ännu inte gett en uppfattning om hur innermåtten på TX jämförs, men den säger att den bland sina tre rader syftar till att göra varje säte till den bästa sätet.

Förvänta dig därför inte att vinsterna begränsas till den tredje raden. TX kommer sannolikt att erbjuda lite mer bredd och enklare in- och urstigning även för de på andra raden. Med de valfria andra radens kaptensstolar (mot 60/40-delad bänk) får TX en mittkonsol baktill, med en konsollåda för mindre föremål. Med den tredje sätesraden hopfällda, hoppar lastutrymmet från 20,1 kubikfot till 57,4 kubikfot; vikning av den andra raden ökar den till 97 kubikfot.

2024 Lexus TX

2024 Lexus TX

I motsats till RX och de andra modellerna byggda på Toyotas TNGA-K-plattform, säger Lexus att fler svetsar och lim ingår för styrka och styvhet, med ett bredare fram- och bakspår plus en ny bakre flerlänksupphängningsdesign. Sammantaget resulterar det i mindre buller, vibrationer och hårdhet, enligt varumärket.

Serien körs på vanliga 20-tumshjul, men 22-tummare ingår på 550h+ och på en 500h F Sport Performance-version.

Ur designsynpunkt tycks TX-instrumentpanelen föras över mestadels intakt från RX, medan kabindörrbeklädnaden fortsätter horisontella linjer snarare än bågar nedåt – kanske för att betona det upprättstående utseendet. En mittkonsol upptar utrymmet mellan framsätena, med ett konsollock med dubbla öppningar framtill så att vänster eller höger sida kan öppnas oberoende av varandra.

2024 Lexus TX teknik och framtid

Alla utom basversioner av icke-hybridmodellerna får en 12,3-tums multiinformationsskärm framför föraren, medan det i mitten av instrumentbrädan finns en 14,0-tums pekskärm med full trådbunden och trådlös Apple CarPlay och Android Auto-kompatibilitet— även om det inte nämns något om fullständiga fordonsuppdateringar eller annan sådan teknik.

2024 Lexus TX

2024 Lexus TX

Det tekniska flaggskeppet för TX-sortimentet, 550h+, kommer inte ”förrän ett senare datum”, medan resten av lineuperna, inklusive 500h, kommer att anlända i höst, säger Lexus.

Vilket leder till en sista punkt: Toyota har redan bekräftat en helelektrisk, USA-tillverkad treradig SUV för 2025. Efter två årsmodeller kommer en plug-in som TX 500h+ att vara inkörsporten till en motsvarande stor Lexus elektrisk SUV? Med tanke på Toyotas synergier mellan Toyota och Lexus varumärken, och deras strävan att få övergången till elbilar att ske snabbare för Lexus, är det svårt att tro att det inte kommer att ske.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button