Luxury car

2024 Lexus GX sport SUV kaross med off-road cred

I en tid fylld av crossover-SUV:ar som paraderar runt som kaross-på-ram-SUV:ar, vet Lexus GX vad det är. Den omgjorda lyxsuven vet det ännu bättre.

På torsdagen debuterade 2024 Lexus GX med färre cylindrar, fler turbo, en ny plattform och modern teknik.

När GX sätts i produktion vid Lexus Tahara-fabrik i Japan i början av 2024 kommer den att finnas tillgänglig i sex olika utrustningsnivåer inklusive Premium, Premium+, Luxury, Luxury+, Overtrail och Overtrail+. Lexus kommer inte ens att viska om priser än.

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX blir turboladdad, så småningom hybridiserad

Den ärevördiga 4,6-liters V-8:an är död. Inledningsvis kommer varje 2024 Lexus GX att bära 550-beteckningen med en 3,4-liters dubbelturbo V-6 klassad till 349 hk och 479 lb-ft vridmoment. En 10-växlad automatisk växellåda och heltidsfyrhjulsdrift med en 2-växlad växellåda kommer att vara standard tillsammans med en Torsen limiterad mittdifferential. Premium-, Premium+- och Overtrail-modeller kommer som standard med en bogsermottagare och 8 000 pund bogserbetyg.

Officiella betyg för bränsleekonomin är inte med, men Lexus förväntar sig ett kombinerat betyg på 17 mpg, vilket bara är 1 mpg bättre än den utgående V-8:an.

Varje GX kommer att köra på en ny främre fjädring med dubbla armar i kombination med en multilänk bak och solid bakaxel. Adaptiva dämpare kommer att finnas tillgängliga men det finns inget luftfjädringssystem på alternativlistan.

Overtrail-modeller uppför GX:s terrängspel med en låsande bakre differential och Toyotas trick Electronic-Kinetic Dynamic Suspension System (E-KDSS) kommer att finnas tillgängliga för att koppla bort svajstängerna och förbättra hjulartikulationen. Overtrail-modeller kommer att åka på 18-tumshjul insvepta i 33-tums terrängdäck och har en glidplatta i aluminium för extra skydd.

Se även  Lucid Air Sapphire avslöjad med 1 200 hästkrafter och tre elmotorer

GX använder TNG-F kaross-på-ram-plattform som delas med den senaste Toyota Tundra pickupen, Sequoia SUV och Tacoma pickup. Den växer 2,8 tum längre med 2,4 tum av den längden som går rakt in i hjulbasen. Den har också vuxit 3,7 tum bredare totalt sett, med Overtrail-modeller som ökar den breddökningen till 4,5 tum totalt. För en bättre inflygningsvinkel på 26 grader minskade Lexus det främre överhänget med 0,8 tum. Breakover- och avgångsvinklar varierar beroende på trim, men toppa ut vid 24 respektive 22 grader på Overtrail.

En hybridmodell kommer i framtiden vid en ospecificerad tidpunkt med en ospecificerad drivlina.

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX ser ut som en SUV

Lexus GX blir inte mjuk eller försöker vara något den inte är. Det är en SUV, och den senaste modellens tjocka, upprättstående design gör det tydligt. Den senaste versionen av Lexus spindelgrill sitter fram och mitt, men på den smalare GX ser designen lite klämd ut. Sidorna har utbuktande plåt och en stark axellinje som sparkar upp när den träffar den bakre fjärdedelspanelen. Den bakre bakluckan som kan svängas i sidled är borta, och den fyrkantiga bakre delen har nu en traditionell uppsvängbar baklucka och en bakruta som fälls ut.

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX

Inuti har GX några hårda knappar och rattar för klimat, ljud och vissa terrängfunktioner, men de flesta kontrollerna är nu förpassade till den vanliga 14,0-tums pekskärmen. Ett 12,3-tums digitalt mätarkluster är standard liksom trådlöst Apple Car Play och Android Auto. En head-up display kommer att finnas tillgänglig. GX 550 kommer att ha upp till 12 mugghållare, sex laddningsportar, en 120-volts växelriktare och ett ljudsystem med 10 högtalare. Ett Mark Levinson-ljudsystem med 21 högtalare och trådlös smartphoneladdare kommer att finnas tillgängliga.

Se även  2023 Lexus RZ 450e First Drive Review: Oket är inget skämt

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX har plats för sju passagerare

GX kommer att ha sittplatser för upp till sju passagerare, men inte alla GX kommer att ha den typen av persontransport. Vissa klädsel kommer att ha en andra radens bänk med 60/40-delad hopfällbar kapacitet medan andra klädsel kommer att ha andra radens kaptensstolar. Ett tillgängligt säte i tredje raden, som inte fälls platt i golvet på grund av att det är monterat runt den solida bakaxeln, kommer att öka sittkapaciteten, men det är oklart vilka modeller detta kommer att finnas på. Lexus sa att lastutrymmet har utökats men har inte släppt några specifikationer.

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX

2024 Lexus GX säkerhetsfunktioner

Varje 2024 Lexus GX kommer som standard med automatisk nödbromsning med fotgängardetektering, döda vinkeln och adaptiv farthållare. Ett surround-view-monitorsystem kommer att finnas tillgängligt.

Den nya GX, liksom sin föregångare, tros vara vän med en Toyota Land Cruiser Prado, och det finns rykten om att den nya Prado skulle kunna ta sig till USA för att hjälpa till att fylla tomrummet i den vanliga Land Cruiser som hoppade av efter 2021.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button