Luxury car

2024 Aston Martin DB12 First Drive: Förändringar överallt, sexigt som alltid

MONTE CARLO – Det tar ungefär en timme att köra från Monaco, det mest tätbefolkade landet i Europa, till Alpes-de-Haute-Provence, ett av Frankrikes minst tätbefolkade departement. Landskapet förändras snabbt: Bergen dyker upp vid horisonten när skyskraporna krymper i fjärran, och stadslivets uppståndelse försvinner gradvis till en stor tomhet. 2024 Aston Martin DB12, en ny coupé utsedd som en ”super tourer” av ett märke som vill återuppfinna sig själv, känns riktigt hemma i båda miljöerna.

DB12, som presenterades i maj 2023, ersätter DB11 med en exteriördesign med ett nytt utseende, en mycket längre lista med interiörteknologiska funktioner, chassiuppdateringar och en kraftfullare V8-motor. Det är inte helt nytt, men en talesman för Aston Martin sa till mig att den använder cirka 80 % nya komponenter jämfört med DB11.

De flesta av de visuella förändringarna finns framtill, där DB12 får en större grill, omdesignade lampor och en ny stötfångare. Det ser fortfarande ut som en Aston Martin; James Bond skulle inte tappa den på en parkeringsplats. Medan stora galler skapar en hel del kontroverser, gjorde de mekaniska uppdateringarna en nödvändig här.

”Den har ett större galler eftersom det har mer kraft under huven och att alla behöver kylas”, berättade Marek Reichman, chef för företagets designavdelning.

Bokstavligen och metaforiskt är anledningen bakom den utökade grillen en 4,0-liters V8-motor som är dubbelturboladdad för att utveckla 671 hästkrafter vid 6 000 rpm och 590 pundfots vridmoment från 2 750 till 6 000 rpm. Det är en utveckling av DB11:s V8, som var en utveckling av V8:an som driver flera Mercedes-AMG-modeller med 63 märken, men den utgående bilen visade siffror på 528 respektive 513. Dessa siffror berättar inte hela historien: De representerar en enorm ökning delvis eftersom V8:an effektivt ersätter DB11:s valfria V12 som utvecklade 630 hästkrafter och 516 pundfots vridmoment. Det stämmer, det kommer inte att finnas en V12 tillgänglig i en Aston Martin DB-bil för första gången på 30 år.

Aston Martin gjorde flera ändringar i V8:an innan han ansåg att den var värd att bo under DB12:ans huv.

”Vi valde turbos, vi valde kammar och vi valde kompressionsförhållandet. Viktigt är att vi hade ett enormt inflytande på drivlinans egenskaper genom kalibrering,” berättade Simon Newton, Aston Martins chef för fordonsprestanda, för mig. Han tillade att den åttaväxlade automatiska växellådan har samma utväxlingar som DB11:ans växellåda, men hans team gjorde den sista körningen 13 % kortare för snabbare acceleration.

Se även  Impossible” roll i Abarth 500e ad

Från förarsätet framstår det nya infotainmentsystemet som den mest anmärkningsvärda delen av att lämna Monacoområdet i DB12. Jag vet, jag vet: ”du är i en coupé på 671 hästkrafter och du nördar över en gigantisk smartphone?” Ja, och oddsen är att du också skulle göra det. DB11 – som många medlemmar i Aston Martins nuvarande sortiment, inklusive DBX – kom med ett infotainmentsystem baserat på äldre Mercedes-Benz-teknik med en pekplatta och en ratt istället för en pekskärm. Det fungerade, det tog dig från A till B samtidigt som du sprängde din favoritspellista, men den var klumpig och ointuitiv att använda. Däremot designade Aston Martin det nya systemet internt runt en 10,25-tums pekskärm som är kompatibel med Apple CarPlay och Android Auto. Enbart beröringskänslig teknik gör detta bättre än det utgående systemet, och som en bonus erbjuder displayen skarp grafik, intuitiva menyer och en snabb svarstid. Den följer också brittisk etikett: den säger artigt till dig, ”ha en trevlig dag” när du har nått din destination.

Tack, bil! Ha en bra dag också.

I skrivande stund finns det nya infotainmentsystemet endast i DB12. Aston Martin berättade för mig att den planerar att rulla ut den inom sitt sortiment under de kommande 12 till 18 månaderna, vilket bådar gott för kommande tillägg till sin line-up. Även om systemet är en stor förbättring, är DB12 inte 100 % digital – du hittar inte vägg-till-vägg-skärmar här. Aston Martin riktade in en rad knappar under pekskärmen för funktioner som den bakre avfrostaren, och klimatkontrollsystemets knappar bor längre ner på mittstapeln, ovanför omkopplarna som används för att välja de olika fjädrings- och avgasinställningarna. En liten, läderklädd växelreglage som drivs av shift-by-wire-teknik ersätter PRND-växlingsknapparna på instrumentbrädan som har varit en Aston Martin-fixtur sedan DB9. De kommer inte att saknas.

Bortom pekskärmen är DB12 ett trevligt ställe att tillbringa tid på, delvis tack vare läderklädsel från pelare till pelare, säten fästa någonstans i mitten av komfortsportspektrumet och ett jäkla ljudsystem. På motorvägen eller runt staden är avgaserna inte alltför högt om du inte ber om det (att väcka det för att bättre höra V8:ans symfoni kräver bara att man trycker på en knapp). Den stora, välformade coupén vänder en hel del också, även i en del av världen där folk anser att superbilar är vardagliga.

Se även  Inflation Reduction Act minskar drastiskt EV, plug-in hybridmodeller som är berättigade till federal skattelättnad

Baksätena är … där. Betrakta dem stolformade pakethyllor snarare än sittplatser, eftersom det inte finns något sätt att en vuxen kan sitta i dem. Tja, kanske i sidled med rumpan på förarsätet, böjda knän och fötterna på passagerarsätet. På baksidan har du cirka 9,2 kubikfot bagageutrymme, vilket är en förvånansvärt bra siffra för en bil i detta segment. Det är ungefär i nivå med Ferrari Romas figur.

I takt med att befolkningstätheten minskar, minskar också antalet asfalterade vägar. I slutändan är den enda vägen norrut på den historiska Route Napoléon, som är en slingrig, fartfylld tvåfilig départementale uppkallad efter den franske kejsaren. Ur hans perspektiv var detta det perfekta sättet att nå Paris oupptäckt och störta kung Ludvig XVIII. För mig är det den perfekta lekplatsen för att uppleva den mer bråkiga sidan av DB12.

Den relativa tamheten som kännetecknar DB12:an på väg ut ur Monacoområdet känns nästan som en handling jämfört med den aggressivitet som den uppvisar på en bergsväg. Körlägena spelar en stor roll för att definiera den här bilens karaktär, och efter några mil är jag imponerad av bredden av kapaciteter som är stoppade i ett paket. Lyxen finns alltid där; DB12 är inte alls lika hardcore som till exempel en Lamborghini Huracán, men att välja Sport eller Sport+ gör gasresponsen märkbart skarpare och säger åt transmissionen att hålla varje växel längre, bland andra förändringar. Det är på dessa vägar som märket ”super tourer” börjar bli vettigt: Det här är en grand tourer med superbilsvärda superkrafter.

Aston Martins påstådda noll-till-60 mph-tid på 3,5 sekunder är imponerande, både på papper och med dina skulderblad fastnålade i ryggstödet, men drivlinans elasticitet är det som sticker ut. Oavsett vilken hastighet du har eller vilken växel du har, finns det alltid kraft under din högra fot, och du behöver inte mosa gaspedalen för att släppa lös den. Även en relativt skonsam ingång skickar nålen i det digitala instrumentklustret i höjden. Aston hävdar en topphastighet på 202 mph, men det här är inte platsen att testa det. Det nya gallret skulle se mycket mindre vackert ut med en minnesstaty av Napoleon inbäddad i den.

Se även  2023 Genesis Electrified GV70 First Drive Review: Sätt denna EV på din korta lista

Ett av knepen som DB12 lärt sig av sin föregångare är dess drivlinalayout. V8:an är främre-mittmonterad, den är nästan helt bakom framaxeln, och växellådan är integrerad i bakaxeln i en växellådskonfiguration. Denna lösning förbättrar hanteringen genom att jämna ut viktfördelningen, som checkar in vid 48 % fram och 52 % bak (företaget anger en torrvikt på 3 715 pund). Aston Martin lade sedan till ett nytt fjädringssystem med adaptiva dämpare, ett omdesignat (och välviktat) styrsystem och enorma bromsar (den kolkeramiska uppsättningen monterad på min testbil kommer att vara tillval). Sammantaget kombineras dessa ingredienser för att skapa en riktig förarbil, en som du känner dig i samklang med varv efter tur, och en som ger roliga och smidiga hantering utan att luta mot den oförutsägbara eller klumpiga sidan av skalan.

DB12 är verkligen njutbar att köra, och den uppnår detta utan att förlita sig alltför mycket på teknik. På pappret är detta en relativt enkel bil: det finns ingen hybridförstärkning, inget fyrhjulsstyrningssystem och inget trick, 48-voltsdrivet fjädringssystem. Fyrhjulsdrift är inte tillgängligt; det nämns inte ens bredvid en ruta på listan över alternativ. Detta är en gammaldags, beprövad formel som Aston Martin har finslipat i årtionden.

Förvånansvärt vass för en grand tourer och förvånansvärt bekväm för en superbil, 2024 Aston Martin DB12 överbryggar gapet mellan två segment och kommer ut bättre för det. Lyx har varit ett av Aston Martins kärnvärden sedan starten, men DB12 uttrycker ett nyfunnet fokus på prestanda som jag har fått höra kommer att genomsyra framtida tillägg till företagets sortiment. Och medan en efterföljare till Rapide sedan har uteslutits, ser märkets produktportfölj mer ut som Monaco än landsbygden i Frankrike.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button