Råd

2024 Alfa Romeo Tonale

Första titt på 2024 års Alfa Romeo Tonale

  • Nicole Wakelin
  • 5/11/2023
Originalbild av 2024 års Alfa Romeo Tonale av Nicole Wakelin

Alfa Romeo är en ikonisk italiensk biltillverkare. Dess fordon har vunnit otaliga utmärkelser som fodral fulla av troféer på Alfa Romeo-museet i Milano visar. Det rika arvet inkluderar inte bara racerbilar, utan produktionsbilar för resten av oss, var och en genomsyrad av prestanda-DNA. Alfa Romeo Tonale är det senaste fordonet som kommit till USA:s kuster. Denna plug-in hybrid crossover ansluter sig till ett hav av befintliga crossovers, men den här är väldigt annorlunda.

2024 Alfa Romeo Tonale
Pressbild av 2024 Tonale med tillstånd av Alfa Romeo

Teamet på Alfa Romeo flög en liten grupp biljournalister över till Milano för att uppleva den nya Tonale i sitt hemland. Alfa Romeo gav oss också en unik inblick i varumärkets historia med en rundtur i fabriken och hängiven tid med designers och chefer som förde det till liv.

Om du aldrig har varit på ett bilmuseum och är ett fan av bilar, måste du sätta denna upplevelse på din lista. Vi hade en privat rundtur som inkluderade allt från den första Alfa, som har trähjul som måste blötläggas i vatten för att expandera ordentligt innan dess årliga start, till legendariska racerbilar.

klassisk Alfa Romeo
Originalbild av en klassisk Alfa Romeo av Nicole Wakelin

Hela upplevelsen var fascinerande. Det var inte bara ett gäng bilar på ett museum. Det var en historielektion. Det var ett arv av fordonsinnovation och design som fortsätter med deras senaste erbjudande, 2024 års Alfa Romeo Tonale. De tog oss till och med bakom kulisserna för att se alla de saker de inte har plats att visa upp. Vi fick se rad på rad av vackra bilar, konceptbilar som aldrig blev verklighet, prototyper och bitar av motorer och memorabilia. Vi var sena till middagen och hann fortfarande inte se allt, men det var helt värt att titta på catering.

Se även  Lyxbilens gnällande ljud är omöjligt att ignorera

Vid middagen fick vi chansen att höra direkt från ledningsgruppen. Jag tänker inte ljuga. Att chatta med chefer kan ibland vara tröttsamt, även med fint italienskt vin i mixen. Inte den här gången. Teamet på Alfa är genuint entusiastiska och brinner för varumärket. Även om det fanns mycket av det PR-folket ville att vi skulle höra, fanns det också mycket som var, ska vi säga, mer färgstarkt än diskussionspunkterna. Dessa killar vill väldigt gärna bygga bilar som hedrar Alfa-arvet samtidigt som de omfamnar en elektrisk framtid, bönräknare var förbannade.

2024 Alfa Romeo Tonale
Originalbild av 2024 års Alfa Romeo Tonale av Nicole Wakelin

Detta för oss till Tonale. Den är redan tillgänglig i Europa, men kommer just nu till USA där den bara kommer att säljas som en plug-in hybrid. Enligt de tidigare nämnda cheferna beror det på att de ville ge oss det bästa alternativet som finns. Att inte ha kört europeiska varianter kommer vi inte att få, jag kunde inte säga säkert, men jag kan säga att Tonale är ganska bra.

2024 Alfa Romeo Tonale
Pressbild av 2024 Tonale med tillstånd av Alfa Romeo

Det här är en crossover, inte en sportbil. Men den omisskännliga Alfa Romeo-grillen kombineras med elegant stil för att få Tonale att se ut som en sportig Alfa. Inuti finns det kraftigt förstärkta säten som håller dig på plats i hörn som du antagligen borde ta långsammare men ändå tar fort eftersom Tonale bara är så jäkla kul.

2024 Alfa Romeo Tonale
Pressbild av 2024 Tonale med tillstånd av Alfa Romeo

Kraften kommer från en 1,3-liters turboladdad 4-cylindrig motor med ett 15,5 kWh batteri och en 90 kW bakre e-motor. Det ger dig 285 kombinerade hästkrafter och 347 lb-ft vridmoment med en 6-växlad automatlåda. Det finns uppemot 30 miles av helelektrisk räckvidd med exakta bränsleekonomisiffror kvar. Det finns också fyra körlägen som tar det från fokus på effektivitet till ren prestanda. Ni kan säkert gissa vilken vi gillade bäst. Oavsett vilket du väljer, ger Tonale en sportig, engagerande körning som gör att ta sig dit halva nöjet.

Se även  Sängen monteras troligen säkert om du inte bor i berggrunden
2024 Alfa Romeo Tonale interiör
Pressbild av 2024 Tonale med tillstånd av Alfa Romeo

Den har också den senaste tekniken med en 10,25-tums infotainmentskärm och ett digitalt instrumentkluster. Denna display innehåller en stiliserad version av ormen i Alfa-märket med en plugg som ersätter dess huvud. Den ändrar färger när du går från el till gaskraft och om du tittar riktigt nära ser du samma plug-in ormsymbol gömd som ett litet påskägg någon annanstans på Tonale.

2024 Alfa Romeo Tonale sidospegel
Pressbild av 2024 Tonale med tillstånd av Alfa Romeo

Att köra Tonale var en underbar upplevelse, och jag njöt av varje minut av att slingra mig igenom många mycket smala italienska vägar med vackra vyer, men den kanske mest underhållande delen av evenemanget var produktpresentationen. Stanna med mig här, för det här är viktigt. Det var det vanliga snacket om marknadsandelar och prissättning och funktioner och teknik, men det enastående ögonblicket kom från Alfa Romeos vd Jean-Philippe Imparato.

En mild VD är han inte. Han talade om utmaningarna med att vara ett litet italienskt varumärke och hur Alfas rykte för att bygga kvalitetsbilar har försämrats med tiden. Hans avsikt är att ändra den uppfattningen och berättade att han informerade företaget om att ”skitiga” bilar inte längre var acceptabla. Han stod verkligen där och sa till oss att han inte skulle låta dem bygga fler taskiga bilar, tillsammans med några fler färgglada fraser som min redaktör förmodligen inte kommer att låta mig skriva ut.

Jag är inte säker på vad som var mer underhållande. Att lyssna på Imparato utan förbehåll om exakt vad han tycker om absolut allt eller se resten av Alfa-teamet försöka hålla ansiktet rakt. Det finns en chans att om det fanns bilmotsvarigheten till Oscars skyndsamma musik, skulle de ha spelat den på full volym för att få honom från scenen. Det var fantastiskt. Det är också nyckeln till vad som driver Alfa Romeo. Det finns en historia här och den är rik med prestationer inom racing och ingenjörskonst.

Se även  Vad är garantibilsfinansiering?
2024 Alfa Romeo Tonale interiör
Pressbild av 2024 Tonale med tillstånd av Alfa Romeo

Det är inte bara ett bilföretag som råkar vara i Italien. Det är ett bilföretag som är en del av Italiens struktur och människorna som arbetar där är stolta över sitt land och sitt företag. Den stoltheten lyser igenom i designen och konstruktionen av Tonale, och det är en stor del av det som gör denna crossover till skillnad från alla andra.

2024 Alfa Romeo Tonale
Originalbild av 2024 års Alfa Romeo Tonale av Nicole Wakelin

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button