Nyheter

2023 Formel 1 kanadensiska Grand Prix förhandsvisning

Formel 1-världsmästerskapet 2023 återvänder till Nordamerika i helgen för det årliga kanadensiska Grand Prix, som fungerar som omgång nio på kalendern.

Som vanligt går det kanadensiska loppet på Montreals Circuit Gilles Villeneuve. Den 2,71 mil långa banan består av perimetervägarna på den konstgjorda ön Notre-Dame, i Saint Lawrence-floden, och tenderar att leverera actionfyllda lopp. Omkörningar är relativt okomplicerade, hastigheterna är höga och bilarna pressas till sina yttersta gränser.

Layouten består av långa raksträckor avbrutna av en serie chikaner och långsamma kurvor, vilket gör det likt Azerbajdzjans Grand Prix Baku City Circuit. Som ett resultat innebär rätt upplägg att hitta en bra kompromiss som ger stabilitet vid inbromsning och utmärkt grepp, utan att bortse från det som är en viktig detalj på denna bana, nämligen behovet av att kunna åka de relativt höga trottoarkanterna.

Bilarna tenderar att köras i flygplanskonfigurationer med låg downforce för att gynna en raklinjehastighet som kan överstiga 186 mph i slutet av raksträckorna. Denna brist på downforce leder till viss instabilitet i hörnen, av vilka det finns 14 alla upp, och därför är det mekaniska greppet som går genom däcken ännu viktigare än vanligt.

Circuit Gilles Villeneuve, hem för Kanadas Formel 1 Grand Prix

Även om banans yta traditionellt sett är ganska jämn, går däcknedbrytningen på överkanten på grund av den ständiga cykeln av kraftiga inbromsningar och kraftig acceleration, vilket är något team måste vara medvetna om. Pirelli har nominerat sina mjukaste föreningar i sortimentet: C3 som den vita hårda, C4 som den gula medium och C5 som den röda mjuka.

Vädret är något annat att hålla utkik efter då det kan vara ganska omväxlande, med svala temperaturer och regn ganska vanligt även på sommaren. Som ett resultat av det svala vädret och banförhållandena finns det en viss grad av grynning i däcken, vilket skadar greppet, särskilt i början av helgen. Om vi ​​tittar på den aktuella prognosen kan vi se lätta skurar under lördagens kval men söndagens lopp bör vara torrt.

Se även  2024 Jaguar F-Type 75 markerar slutet för bensindrivna Jaguar-sportbilar

Flera team förväntas lägga till uppgraderingar till sina bilar i Montreal, inklusive Aston Martin som för närvarande är det största hotet mot mästerskapsledaren Red Bull Racing.

Red Bulls Max Verstappen leder 2023 års förarmästerskap med 170 poäng när vi går in i lördagens kvalpass och söndagens race. Red Bull-föraren Sergio Perez är tvåa med 117 poäng och Aston Martins Fernando Alonso är trea med 99 poäng. I Constructors’ Championship leder Red Bull med 287 poäng mot 152 från Mercedes-Benz AMG på andra plats och 134 från Aston Martin på tredje plats. Förra årets vinnare i Kanada var Verstappen som körde för Red Bull.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button