Nyheter

2023 F1 Ungerns Grand Prix förhandsvisning

Formel 1-lagen är i Ungern i helgen för omgång 12 av säsongen 2023, Ungerns Grand Prix, som äger rum nära staden Budapest.

Det ungerska loppet körs på Hungaroring, en 2,7 mil lång bana som är mycket slingrande och böljande, med en majoritet av medel- och långsamma kurvor som resulterar i en topphastighet på cirka 192 mph, vilket gör att endast Monaco är långsammare.

Det är svårt att göra omkörningar, med den bästa chansen för ett framgångsrikt drag som finns i den första sektorn, i slutet av den huvudsakliga stegen. Här bromsar bilarna in i en krävande högerhand i nedförsbacke följt i snabb följd av ytterligare två kurvor, innan banan stiger mot den andra sektorn.

På grund av de låga hastigheterna är det mer beroende av mekaniskt grepp än downforce, vilket gör däckhanteringen särskilt viktig. Pirelli har nominerat sina mjukare föreningar för loppet, med C3 som den vita hårda, C4 som den gula medium och C5 som den röda mjuka.

Hungaroring, hem för Formel 1 Ungerns Grand Prix

I år finns det en ny däcktilldelningsregel känd som ATA (Alternativ Tire Allocation), som F1 försöker för första gången. Antalet torrdäcksuppsättningar som är tillgängliga för varje bil reduceras till 11 för hela helgen (tre hårda, fyra medelstora och fyra mjuka), istället för de vanliga 13. Använda seten måste också återlämnas efter träning, vilket begränsar mängden tillgängligt för kvalificering och lopp.

Dessutom måste förare använda den hårda blandningen under det första kvalpasset, medium under det andra och mjukt under det tredje, förutsatt att ett vått däck inte krävs. Den aktuella väderprognosen talar för fina förhållanden under både lördagens kvalpass och söndagens lopp.

Se även  USA:s västkust ställer upp för att förbjuda nya bensinbilar till 2035

Denna helg kommer också att markera Daniel Ricciardos återkomst till förarsätet. För närvarande reservförare för Red Bull, från och med Ungerns Grand Prix kommer den australiensiska föraren att ersätta rookien Nyck De Vries på AlphaTauri för resten av säsongen.

Inför helgen leder Red Bulls Max Verstappen 2023 års förarmästerskap med 255 poäng. Red Bull-föraren Sergio Perez är tvåa med 156 poäng och Aston Martins Fernando Alonso är trea med 137 poäng. I Constructors’ Championship leder Red Bull med 411 poäng, mot 203 från Mercedes-Benz AMG och 181 från Aston Martin. Förra årets vinnare i Ungern var Verstappen som körde för Red Bull.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button