Nyheter

2023 F1 Österrikes Grand Prix förhandsvisning

I helgen kommer Red Bull Ring, som ligger i de Steiermarks kullar, att vara värd för Österrikes Grand Prix. Tävlingen fungerar som omgång 10 av Formel 1-säsongen 2023 och kommer att se återkomsten av det reviderade sprintloppet.

Red Bull Ring har en av säsongens kortaste banor, på bara 2,688 miles. Den har också bara 10 kurvor, vilket tillsammans med den korta längden resulterar i en varvtid på drygt en minut.

Det finns fyra långa raksträckor, samt tre DRS-zoner. De senare är belägna på huvudsträckan, på stigningen från sväng 2 till 3, och mellan sväng 3 och 4. De hjälper till vid omkörningar, särskilt i bromsområdet för sväng 3, vilket är det enda riktigt krävande testet för bromsarna, medan att gå in i sväng 4 är en annan möjlighet som passerar.

Red Bull Ring är också ökänd för sina höga trottoarkanter och anses vara ett av de tuffaste testerna för upphängningar. Det gäller särskilt trottoarkanterna vid avfarterna från svängarna 1, 6 och 7, som tar hårt på bilarna på grund av deras höjd och den hastighet som bilarna färdas med.

Red Bull Ring, hem för Österrikes Formel 1 Grand Prix

Ytan har lågt grepp och låg nötning, och banan blir allt snabbare allt eftersom helgen fortskrider. Även om asfalten är relativt ny så är banan på sina ställen ganska ojämn vilket gör det svårt att hitta konsekvent grepp. Pirelli har nominerat C3-föreningen som den vita hårda, C4 som den gula mediet och C5 som den röda mjuka.

En annan fråga att hålla utkik efter under den österrikiska rundan är vädret. Med tanke på Red Bull Rings höga bergsläge (cirka 2 100 fot), kan temperaturen vara lite svalt och vädret kan vara oförutsägbart. Den aktuella väderprognosen kräver milda temperaturer och risk för regn på lördag, även om söndagens lopp bör ha fina och soliga förhållanden.

Se även  Nya Volkswagen Grand California 2023 recension

Den österrikiska omgången kommer att markera 2023:s andra körning av Saturday Sprint-tävlingsformatet, efter den föregående körningen under omgång fyra, Azerbajdzjans Grand Prix. Den här säsongen har sprintloppet gjorts till ett fristående evenemang snarare än kvalet till huvudloppet, som tidigare var fallet. Det har dock fortfarande mästerskapspoäng på tabellen för både förare och lag.

Inför helgen leder Red Bull Racings Max Verstappen förarmästerskapet med 195 poäng. Red Bull-föraren Sergio Perez är tvåa med 126 poäng och Aston Martins Fernando Alonso är trea med 117 poäng. I Constructors’ Championship leder Red Bull med 321 poäng, mot Mercedes 167 och Aston Martin 154. Förra årets vinnare i Österrike var Charles Leclerc som körde för Ferrari.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button