Nyheter

2023 F1 British Grand Prix förhandsvisning

2023 års Formel 1-världsmästerskapskamp fortsätter i helgen med omgång 11, Storbritanniens Grand Prix, som återigen äger rum på den legendariska Silverstone Circuit.

Den brittiska omgången är genomgående en av favoriterna på F1-kalendern. Dess popularitet beror på en kombination av Silverstones historia, fansens kunskap och racingkultur, oförutsägbara väderförhållanden och det faktum att många lag är baserade i närheten.

Silverstone höll det allra första F1-loppet redan 1950, och även om värduppdraget för det brittiska Grand Prix senare år delades med Aintree och Brands Hatch, är Silverstone idag fortfarande loppets officiella hem. Banlayouten har genomgått ständig revidering sedan det inledande loppet, och den mest betydande förändringen kom 2010 när den gamla perimeterlayouten ändrades för att skapa en ny infieldsektion.

Silverstone är den femte längsta banan på 2023 års kalender med 3,66 miles. Det var tidigare den fjärde längsta, men banan för nya Las Vegas Grand Prix på 3,8 miles har knuffat tillbaka en plats. Silverstones layout består av svepande, snabba kurvor och snabba raksträckor, vilket gör det till ett av de snabbaste varven i kalendern och en populär plats för förare.

Silverstone Circuit, hem för Formel 1 Storbritanniens Grand Prix

Med tanke på dess snabba natur med snabba kurvor utsätts bromsarna inte för någon större påfrestning hos Silverstone. Lagen kan därför fokusera på andra områden som aerodynamik snarare än bromskylning. Kraftenhetens prestanda är också viktig eftersom 78 % av ett varv tas med full gas, säsongens femte högsta totalsumma.

Vädret kan vara ganska omväxlande runt Silverstone, så lagen måste förbereda sig för det. Den aktuella väderprognosen talar för möjligheten av en del stormar under lördagens kvalpass och en lätt regn under söndagens lopp.

Se även  2024 Toyota Grand Highlander spionskott

En annan variabel kommer att vara nya Pirelli-däck som är starkare och bättre kan hantera de höga krav som ställs på dem. De valda föreningarna för loppet är C1 som den vita hårda, C2 som den gula mediet och C3 som den röda mjuka.

Inför helgen leder Red Bull Racings Max Verstappen 2023 års förarmästerskap med 229 poäng. Red Bull-föraren Sergio Perez är tvåa med 148 poäng, och Aston Martins Fernando Alonso är trea med 131 poäng. I Constructors’ Championship leder Red Bull med 377 poäng, mot 178 från Mercedes-Benz AMG på andra plats och 175 från Aston Martin på tredje plats. Förra årets vinnare i Storbritannien var Carlos Sainz, som körde för Ferrari.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button