Nyheter

2023 F1 Azerbajdzjans Grand Prix förhandsvisning

Omgång fyra av Formel 1-världsmästerskapet 2023 äger rum i helgen i Baku, hem för Azerbajdzjans Grand Prix.

Helgen kommer att markera den första körningen av ett reviderat sprintlopp, som har gjorts till ett fristående evenemang snarare än kvalet till huvudloppet, som tidigare var fallet. Det har dock fortfarande mästerskapspoäng på tabellen för både förare och lag.

Azerbajdzjans Grand Prix hålls på Baku City Circuit, en Hermann Tilke-designad gatubana som sträcker sig 3,7 miles och har de viktigaste egenskaperna hos en 1,3 mil rak och en lång grop som kantar kanten av Kaspiska havet, tillsammans med några snäva hörn i Bakus historiska stadskärna.

Banan kan beskrivas som en blandning av Monaco och Monza, eftersom spåravsnittet i den gamla stadens smala labyrint av gator liknar furstendömet, medan de långa raksträckorna och tunga bromszonerna inte är olik vad som finns vid templet av Speed ​​i Monzas kungliga park.

Baku City Circuit, hem för Formel 1 Azerbajdzjans Grand Prix

Downforce-nivåerna är bland de lägsta under säsongen, men Baku har inga höghastighetshörnor för att lägga energi genom däcken. Utmaningen för teamen är att raka av så mycket downforce som möjligt, samtidigt som man säkerställer att däcken jobbar tillräckligt hårt för att hålla sig vid optimala temperaturer. Pirelli har nominerat sina tre mjukaste föreningar för loppet: C3 som den vita hårda, C4 som den gula medium och C5 som den röda mjuka.

Väderprognosen kräver fina förhållanden men ny asfalt i Baku kommer att ge en ny inlärningskurva att hantera i helgen.

Med det reviderade sprintloppet och dess tillhörande Sprint Shootout-kvalificeringspass som inleds på lördag, äger det traditionella kvalpasset för söndagens huvudlopp nu rum på fredag.

Se även  2023 BMW 7-serien får handsfree körläge för motorvägar

Inför helgen leder Red Bull Racings Max Verstappen förarmästerskapet med 69 poäng. Red Bull-föraren Sergio Perez är tvåa med 54 poäng, och Aston Martins Fernando Alonso är trea med 45 poäng. I Constructors’ Championship leder Red Bull med 123 poäng, mot Aston Martins 65 och Mercedes-Benz AMG 56. Förra årets vinnare av Azerbajdzjans Grand Prix var Verstappen, som körde för Red Bull.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button