Luxury car

1970 Plymouth Cuda 440 Rapid Transit dyker upp igen, på väg till auktion

En konceptbil från höjden av muskelbilseran har dykt upp igen efter decennier i gömdhet, och den är på väg till auktion.

1970 Plymouth Barracuda Rapid Transit är en av fyra utställningsbilar byggda för Rapid Transit System Caravan, som turnerade på bilmässor och bilhandlare 1970 och 1971 för att marknadsföra Plymouths muskelbilar. Den har lagrats i över 50 år och är planerad att auktioneras ut av Mecum i Indianapolis i maj.

Rapid Transit System Caravan, som lanserades som en del av Plymouths periodiska Rapid Transit System-annonskampanj, inkluderade en Duster, Road Runner, dragracing-stjärnan Don Prudhommes roliga Plymouth-bil och denna Barracuda, som var skräddarsydd för turnén.

Ett lackschema designat av Hot Wheels-konstnären Harry Bradley läggs över karossen modifierad av Chuck Miller, en Detroit-baserad specialbyggare som vann det prestigefyllda Rider Award 1968 och hade byggt en verklig version av den då berömda Red Baron hot rod modellsats innan den tas in för att anpassa Plymouth.

Miller arbetade i stål och gjorde en ny nos av fyra identiska vinklade delar svetsade till en enda insats, enligt auktionslistan, samt en rullad frontpanna med delade spoilers och lågt monterade körljus. Sidorör, stänklappar av stål, en falsk fallskärm, anpassade bakljus och hjulstänger tillkom också, tillsammans med bredare däck och Cragar-hjul.

Ett tidigt byggt exempel, Barracuda har en 440 kubiktums V-8 som tros vara motorn den lämnade fabriken med. Denna mer kraftfulla motor, som andas in genom en Shaker-huvskopa, skulle ha betygsatt ’Cuda-nomenklaturen förr i tiden. Plymouth började använda ”Cuda-namnet för att beteckna prestandaversioner av Barracuda när denna generation introducerades 1969.

Efter att ha avslutat sina reklamuppgifter föll den skräddarsydda ’Cuda av radarn. Enligt YouTube-kanalen Auto Archaeology förvarades bilen 1976 och förblev dold till tidigare i år. Den är i gott skick för en sådan relik, visar bara 967 miles på vägmätaren och fortfarande bär sin originalfärg, enligt auktionslistan.

Se även  Prissättningen för Lincoln Nautilus 2024 är redan ute, och den är uppe

Barracudor är några av de mest eftertraktade muskelbilarna idag. Ett annat exempel från 1970 som påstods vara den första Hemi Barracuda som erbjöds till försäljning tidigare i år med ett utropspris på 2,2 miljoner dollar. Så denna välkända engångsföreteelse kan ge seriösa pengar när den passerar auktionsblocket.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button